اولویت‌بندی ارزش‌های اخلاق پرستاری با استفاده از رویکرد تحلیل سلسله مراتبی - براتی مارنانی احمد; قورچیانی فاطمه; خاتمی فیروزآبادی علی‌محمد; حقانی حمید; گلدوست مرندی فریده; عسگری مژگان; زارعی فاطمه (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2015)
مقدمه: مراقبت‌هاي پرستاري به عنوان يك جزء اساسي از خدمات بهداشتي درماني از اهميت بسياري برخوردار است و اخلاق در پرستاری عامل بسیار مهمی در مراقبت محسوب می‌شود. مسؤولیت ذاتی پرستاری رعایت حقوق انسانی و ارزش‌های اخلاقی است. هدف: این مطالعه با هدف اولویت‌بندی ارزش‌های اخلاق پرستاری با استفاده از نظر متخصصان و رویکرد تحلیل سلسله مراتبی(AHP) و مقایسه میزان رعایت این ارزش‌ها از دیدگاه بیماران و پرستاران در یکی از بیمارستان‌های آموزشی ـ درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است. روش: این مطالعه یک پژوهش توصیفی تحلیلی- مقطعی بوده و در یکی از بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی تهران در نیمه اول سال 1391 انجام شد. برای اولویت‌بندی ارزش‌ها پرسشنامه‌ای مطابق با رویکرد AHP طراحی و توسط متخصصان اخلاق پرستاری تکمیل گردید. پرسشنامه‌ای دیگر مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک و 37 سؤال درخصوص میزان رعایت ارزش‌های اخلاق پرستاری طراحی گردید. برای تعیین اعتبار پرسشنامه از اعتبار محتوی و همچنین برای تعیین پایایی از روش ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد (0/89). پرسشنامه توسط 100 بیمار و 100 پرستار تکمیل گردید. اطلاعات به دست‌آمده توسط نرم‌افزار SPSS 16 مورد تحلیل قرارگرفت. یافته‌ها: نتایج نشان داد در اولویت‌بندی ارزش‌ها، مسؤولیت‌پذیری، حفظ حریم خصوصی بیماران، احترام به مددجو/ بیمار، در اولویت اول تا سوم قرار گرفتند. همچنین مشاهده شد در رعایت ارزش‌های اخلاق حرفه‌ای تفاوت معنی‌داری از دیدگاه بیمار و پرستار وجود دارد (0/001=P). نتیجه‌گیری: بر اساس اولویت‌های بدست امده ، پرستاران عملکرد اخلاقی خود را بالاتر از نقطه نظر بیماران گزارش کردند. لذا با توجه به نتایج این مطالعه ارزیابی مداوم عملکرد اخلاقی پرستاران در بیمارستان‌ها توسط مدیران پرستاری و تدوین برنامه‌های آموزش اخلاق حرفه‌ای در ارتقای کیفیت مراقبت پرستاری ضروری به نظر می‌رسد.