نقش میانجی حساسیت به عدالت در رابطه بین سبک‌های دلبستگی و بی‌صداقتی تحصیلی دانشجویان - محبی لیلا; جوکار بهرام (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2022)
زمینه و هدف: حساسیت به عدالت یک ویژگی با ثبات شخصیتی است که با تمایلات رفتار جامعه‌پسند و گرایشات نوع دوستانه در ارتباط است. دلبستگی ایمن و ارتباط عاطفی عمیق با اطرافیان باعث افزایش حساسیت به عدالت در بین دانشجویان شده است و زمینه را برای صداقت تحصیلی و ارتقاء کارآمدی ساختار آموزشی فراهم میآورد. با توجه به نقش این سازهی شخصیتی در تعیین رفتارهای سالم آموزشی، پژوهش حاضر بر آن است تا با ارائهی مدل علّی به بررسی پیشایندها و پیامدهای حساسیت به عدالت در فضای آموزشی بپردازد. مواد و روش ها: این پژوهش از نوع همبستگی در قالب مدل معادلات ساختاری است که در آن روابط بین سبکهای دلبستگی (متغیر برونزاد)، حساسیت به عدالت (متغیر واسطه‌ای) و بی‌صداقتی تحصیلی (متغیر ملاک) مورد بررسی قرار خواهدگرفت. مشارکتکنندگان 240 دختر و پسر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه شیراز بودند. این افراد پرسشنامه حساسیت به عدالت، مقیاس سبک‌های دلبستگی بزرگسالان و مقیاس بی‌صداقتی تحصیلی را تکمیل نمودند. برای تعیین روایی ابزارها از روش تحلیل عامل تاییدی و جهت احراز پایایی مقیاسها از آلفای کرونباخ استفاده شد. شواهد نشان دهندهی روایی و پایایی مطلوب مقیاسها بود. به منظور بررسی مدل پژوهش از روش مدل یابی معادلات ساختاری و برای تعیین نقش واسطهگری متغیر میانجی از روش بوت استرپ در نرمافزار ایموس استفاده شد. ملاحضات اخلاقی: شرکت کنندگان پس از اطلاع از اهداف پژوهش و کسب اطمینان از محرمانه ماندن پاسخها، پرسشنامهها را بصورت آنلاین تکمیل کردند. یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که سبک‌های دلبستگی پیش‌بین بی‌صداقتی تحصیلی بوده است؛ بدین شکل که سبک دلبستگی ایمن به طور منفی و معنادار و سبک‌های دلبستگی ناایمن بصورت مثبت و معنادار بی‌صداقتی تحصیلی را پیش بینی کردند. نتایج همچنین روشن ساخت که دلبستگی ایمن پیش‌بین مثبت و معنی‌دار و دلبستگی اجتنابی پیش‌بین منفی و معنی‌دار حساسیت به عدالت است. علاوه بر این نتایج حاکی از آن بود که حساسیت به عدالت در رابطهی سبک‌های دلبستگی و بی‌صداقتی تحصیلی نقش واسطهای معناداری دارد. در مجموع میتوان بیان داشت که سبک دلبستگی ایمن به واسطهی افزایش حساسیت به عدالت موجب کاهش بی‌صداقتی در تحصیل میشود. نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از آزمون فرضیهها بیان میدارد که دلبستگی ایمن موجب ایجاد تصویر ارزشمندی از خود و تصویر پاسخگو و قابل اعتمادی از دیگران در فرد میشود. این مسئله باعث میشود تا دلبستگان ایمن از راهبردهای موثر و اخلاقی برای رسیدن به اهداف آموزشی خود استفاده کنند و هرگز در صدد کسب مشروعیت تحصیلی به قیمت تقلب و تضییع حقوق دیگران نباشند.