فضای اخلاقی حاکم بر محیط‌های بیمارستانی از دیدگاه پرستاران شاغل در بخش‌های مراقبت ویژه - آجودانيان نجمه; سروشان وحيده; رحماني آزاد; قادری بهرام (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2013)
پرستاران بخش‌های مراقبت ویژه به دلیل محیط خاص کاری خود همواره در معرض تنش اخلاقی قرار دارند. تاکنون کمتر میزان تنش اخلاقی پرستاران ایرانی شاغل در بخش‌های مراقبت ویژه مورد بررسی قرار گرفته است. بنابراین، هدف این پژوهش بررسی فضای اخلاقی حاکم بر محیط‌های بیمارستانی از دیدگاه پرستاران شاغل در بخش‌های مراقبت ویژه بیمارستان‌های تبریز و مراغه است. این مطالعه توصیفی در سال 1388 در بیمارستان‌های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز در شهرهای تبریز و مراغه انجام گرفت. جامعه این مطالعه کلیه پرستاران شاغل در بخش‌های مراقبت ویژه بالغین بیمارستان‌های مذکور بودند که با روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار فضای اخلاقی بیمارستان (The hospital ethical climate survey): این پرسشنامه در سال 1991 میلادی توسط والتز، استیکلند و لنز ابداع شده است و حاوی 45 گزینه در مقیاس لیکرت 5 گزینه‌ای است که گزینه‌های آن از «همیشه کاملاً درست است» تا «همیشه کاملاً درست نیست» متفاوت است. برای تجزیه و تحلیل یافته‌ها از نرم‌افزار آماری SPSS و آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. در این مطالعه120پرستار شرکت نمودند. اکثر پرستاران مورد بررسی زن، متأهل، دارای مدرک کارشناسی بوده و دارای پست پرستار بودند. همچنین، میانگین سن پرستاران 4/57±32/91 سال بود. سابقه کل کار بالینی پرستاری در این پرستاران 4/02±7/93 سال بوده و سابقه کار بالینی این پرستاران در بخش مراقبت‌های ویژه 3/32±5/34 سال بود. مشخص شد که از دید 118 پرستار (98/3 درصد) این محیط‌ها در سطح مناسب و از دید 2 پرستار (1/7 درصد) در حد خوب بوده است. نتایج نشان‌دهنده كيفيت متوسط فضاي اخلاقي حاكم بر محيط‌هاي مورد بررسي بوده است، هرچند جهت بهبود وضعيت بايد اقدامات بيشتري از طرف مديران پرستاري صورت گيرد.