بررسی اخلاق پزشکی با رویکرد اسلامی - خاقانی‌زاده مرتضی; Ù…Ù„Ú©ÛŒ حسن; عباسی محمود; عباسپور عباس; پیروزمند علیرضا (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2009)
اخلاق از ديرباز، جزء لاينفك پزشكى بوده است. اخلاق در حوزه پزشكى از دیدگاه اسلام ـ با توجه به جايگاه علوم پزشكى كه با شرافت وجود و اهميت حفظ نفس انسانى در ارتباط است ـ از اهميت دو چنداني برخوردار است. هدف: هدف از این مقاله تبیین اصول اخلاق اسلامی و ارائه مصادیق کاربرد این اصول در حرف پزشکی است و تلاش شده است یک چارچوبی برای بیان ویژگی‌های اخلاق پزشکی اسلامی ارائه شود. مواد و روش: این تحقیق یک مطالعه کتابخانه‌ای است که به مطالعه عمیق متون مرتبط با مبانی و اصول انسان‌شناسی و ارزش‌شناسی اخلاق اسلامی پرداخته است و برمبناي اطلاعات حاصله از مبانی و اصول انسان‌شناسي و ارزش‌شناسي اخلاق پزشکی اسلامی تدوین شده است. یافته‌ها: نتایج آنچه در این تحقیق به عنوان مباني اخلاق پزشکی اسلامی شناسایی شده است، شامل مبانی انسان‌شناسی و ارزش‌شناسی است و توصیفی است از اینکه در اخلاق پزشکی اسلامی، انسان را چگونه توصیف می‌کند و چه ظرفیت‌ها و امکانات وجودی برای او قائل است و چه هدفی را برای انسان تعیین می‌کند که هیچ چیز ارزشمندتر از آن نمی‌توا ن تصور کرد. در این مطالعه اصول اخلاق اسلامی، در چهار محور ارائه شده است: اصول ارتباط با خدا، اصول ارتباط با خود، اصول ارتباط با جامعه، اصول ارتباط با جهان آفرينش و طبيعت. اين اصول ابعادی دارد كه در این مقاله به آنها اشاره خواهد شد. بحث و نتیجه‌گیری: در تحقیقات اخلاق پزشکی باید ضمن بازنگری در نگاه سنتی به مقوله اخلاق پزشکی، در عین حال باید نگاهی عمیق به سابقه تمدن ایرانی اسلامی خود داشته باشیم و می‌بایست با رویکردی جدید و با بهره‌گیری از آخرین دستاوردهای علمی و زیست فناوری در حوزه اخلاق پزشکی، با تکیه بر اصول و مبانی اخلاق اسلامی، زمینه تحول اسلاسی در این حوزه را فراهم آوریم. در این مقاله بطور مبسوط به این موضوع پرداخته شده است.