ضرورت رعایت اصول اخلاقی در بیماران مبتلا به HIV - سيف ‌فرشد مهران (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2010)
با اینکه HIV/AIDS بیماری تازه شناخته شده‌ای است اما متأسفانه در طی حدود 30 سال براساس برآورد سازمان بهداشت جهانی و UNAIDS بیش از 65 میلیون نفر در جهان به آن مبتلا شده‌اند. ترس و واهمه‌ی جامعه از این بیماری و همچنین عدم آشنایی با راه‌های انتقال و پیشگیری به خصوص موارد احتیاط‌های استاندارد سبب شده است که این قبیل بیماران نه تنها در روند تشخیص، درمان و مراقبت بیماری اخير بلکه در درمان و مراقبت سایر بیماری‌ها نیز مورد بی‌مهری قرار بگیرند و بسیاری از اصول اخلاقی توسط پزشکان، کادر بهداشتي درمانی و حتی سایر افراد جامعه رعایت نگردد. عدم رعایت اصول اخلاقی در بیماران یاد شده علاوه بر این‌که حقوق حقه‌ی این بیماران را پایمال می‌سازد بلکه تبعات سوء اجتماعی و فرهنگی و همچنین سلامتی دربر دارد. از یک سو رعایت حقوق انسانی مبتلایان به HIV/AIDS به عنوان یک انسان ضروری است و از طرف دیگر عدم توجه به حقوق یاد شده سبب به حاشیه رانده شدن بیماران و زندگی زیرزمینی مبتلایان مي‌گردد. زندگی حاشیه‌ای و اجتماع‌گریز بیماران، سبب دوری و عدم دسترسی مبتلایان به آموزش‌ها و اطلاع‌رسانی مناسب، خدمات سلامتی و خدمات اجتماعی مي‌شود و در نتيجه توسل به فعالیت‌های غیرقانونی و مخاطره‌آمیز از جمله اعتیاد، فروش مواد مخدر، تن‌فروشی، رفتارهای جنسی غیرمحافظت شده و خارج از چارچوب زندگی زناشویی و... رواج مي‌يابد و این به راحتی زمینه‌ی شیوع و گسترش بیشتر بیماری را فراهم خواهد ساخت. تجارب به دست آمده از مبارزه با شیوع ایدز در بسیاری از کشورها مؤید این نکته است که ارتقا و حفاظت از حقوق انسانی یک جزء ضروري در پیشگیري از انتقال ایدز و کاهش تأثیرات ایدز است. رعايت اصول اخلاقي، به خصوص اصول مهم اخلاق پزشكي مانند رضایت و استقلال بیمار، منفعت‌رسانی و عدم ایجاد ضرر، رازداري و عدالت، هم براي حفظ کرامت ذاتی افراد آلوده و هم براي نیل به اهداف سلامت عمومی در راستاي کاهش آسیب‌پذیري به عفونت ایدز، کاهش اثرات مضر ایدز بر روي مبتلایان و توانمندسازي افراد و جوامع در مقابله با آن يكي از اصول بنيادين مبارزه با اپيدمي ايدز است .به لحاظ مباحث پیش‌گفته بر آن شدیم تا ضرورت رعایت اصول و موازین اخلاقی را در نزد بیماران آلوده به HIV و همچنین مبتلا به ایدز را در جنبه‌های پیشگیری، مشاوره، تشخیص، مراقبت و درمان، تبیین نماییم.