مدل ساختاری نقش واسطه‌ای راهبردهای مقابله‌ای شناختی در ارتباط سرسختی روان‌شناختی با امیدواری در زنان مبتلا به سرطان پستان - صانعی مهری; خسروپور فرشید; بهنام‌پور عباس (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2019)
زمینه و هدف: سرطان تهدیدی برای سلامت جوامع بشری محسوب می‌شود و نه‌تنها تأثیرات جسمی، بلکه تأثیرات روانی بسیاری بر افراد دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر سرسختی روان‌شناختی با امیدواری از طریق راهبردهای مقابله‌ای شناختی در بیماران زن مبتلا به سرطان پستان بود. مواد و روش‌ها: روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی می‌باشد و جامعه پژوهش کلیه بیماران سرطانی مراجعه‌کننده به بخش آنکولوژی بیمارستان شهید باهنرکرمان بوده‌اند که از میان کلیه بیماران 540 بیمار سرطانی زن به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شده‌اند. شرکت‌کنندگان پرسشنامه‌های سرسختی روان‌شناختی (کوباسا)، امیدواری (میلر)، راهبردهای مقابله با درد (روزنشتایل و کیف) را در این پژوهش تکمیل کردند. تجزیه وتحلیل مدل بر اساس نرم‌افزار آموس 24 انجام گرفت. مبنای اصلی آنالیز داده‌ها بر اساس معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تأییدی بود. یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان داد که اثر مستقیم برای دو متغیر راهبردهای مقابله‌ای شناختی و سرسختی روان‌شناختی 0/78 برای امیدواری و سرسختی روان‌شناختی 0/41 و برای امیدواری در مقابل راهبردهای مقابله‌ای شناختی 0/55 می‌باشد و برای نشان‌دادن اثر غیر مستقیم از آزمون تصحیح استفاده می‌گردد و آزمون معنادار شد (0/05>سطح معناداری). ملاحظات اخلاقی: رضایت آگاهانه شفاهی از شرکت‌کنندگان کسب گردیده و به آن‌ها درباره محرمانگی اطلاعات، اطمینان داده شد. نتیجه‌گیری: از یافته‌های این پژوهش می‌توان این‌گونه نتیجه‌گیری کرد که راهبردهای مقابله‌ای شناختی می‌تواند به عنوان متغیر واسطه‌ای تأثیر سرسختی روان‌شناختی را بر امیدواری بیماران مبتلا به سرطان را تقویت نماید.