مبانی ارزشی الگوی پیشرفت آموزش علوم پزشکی و سلامت در جمهوری اسلامی ایران - طباطبایی شیما; سیم‌فروش ناصر; عباسی محمود (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2019)
زمینه و هدف: تعهد نظام آموزش پزشکی جامعه‌نگر، حرکت در جهت آرمان‌های اسناد بالادستی و تربیت نیروی انسانی کارآمد، مبتنی بر نیازها و ارزش‌های انسانی ـ ‌اخلاقی جامعه و کاربست ارزش‌ها در آموزش پزشکی است. از آنجایی که سند الگوی پایه پیشرفت اسلامی ـ ایرانی به عنوان مهم‌ترین سند بالادستی کشور پس از قانون اساسی شناخته می‌شود. تطبیق ارزش‌های اسناد سلامت با ارزش‌های سند الگوی پایه، جهت تببین ارزش‌های الگوی پیشرفت علوم پزشکی کشور، ضرورت دارد. مواد و روش‌ها: اسناد بالادستی مرتبط با علوم پزشکی به صورت هدفمند انتخاب و بیانیه ارزش‌ها از نظر محتوایی و به شیوه نقادانه تحلیل شدند. ارزش‌های الگوی آموزش پزشکی کشور تببین و رابطه ارزش‌های پیشنهادی با مبانی ارزشی سند پایه پیشرفت تحلیل شد. یافته‌ها: تمامی اسناد مورد بررسی البته با رویکردهای مختلف تأکید بر ارزش‌های انسانی و اخلاقی مبتنی بر باورهای دینی دارند. نقشه جامع سلامت و سیاست‌های کلی سلامت در بیانیه ارزش‌ها بسیار غنی هستند. ملاحظات اخلاقی: در این مطالعه تمامی ملاحظات اخلاقی مرتبط به تحلیل نقادانه اسناد سیاستگذاری، رعایت شده است. نتیجه‌گیری: علی‌رغم توجه به ارزش‌ها در اسناد، بیانیه‌های ارزشی از یکپارچگی لازم برخوردار نمی‌باشند. مبانی ارزشی پیشنهادی پژوهشگران در الگوی پیشرفت آموزش علوم پزشکی و مراقبت سلامت کشور شامل 12 ارزش بینادین است. ایمان به خدا (خدامحوری)، حق سلامت حداکثری، سلامت همه‌جانبه، معنویت، كرامت انسانی، حسن فاعلی و فعلی حرفه پزشکی، فضایل اخلاقی، آموزه‌های دینی، عدالت، پاسخگویی، همبستگی اجتماعی، جهاد علمی و مرجعیت علمی ارزش‌های بنیادین پیشنهادی و منطبق با الگوی پایه پیشرفت هستند.