بررسی میزان رعایت منشور حقوق مادر در زایشگاه بیمارستان‌های علوم پزشکی کرمانشاه در سال 1396 - پیمان اکرم; طبرسی بهشته; اسلامی وقار محمد; سهیلی مریم (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2019)
زمینه و هدف: با توجه به مشکلات بی‌شماری که احتمال دارد زنان باردار در دوران بارداری و زایمان متحمل شوند، نیاز بیشتری به دریافت خدمات و رعایت حقوق از جنبه‌های مختلف دارند، لذا رعایت‌‌ اصول اخلاقی و حقوق مادران باردار به دلیل نیازهای طبی مادر و جنین باید مورد توجه قرار گیرد. پژوهش حاضر به منظور بررسی میزان رعایت منشور حقوق مادر در زایشگاه بیمارستان‌های علوم پزشکی کرمانشاه در سال 1396 انجام گرفت. مواد و روش‌ها: این مطالعه پژوهشی از نوع توصیفی مقایسه‌ای می‌باشد و در این پژوهش 200 نفر مادر باردار و100 نفر ماما در زایشگاه‌های بیمارستان‌های منتخب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه به روش نمونه‌گیری در دسترس مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات این پژوهش با استفاده از دو نوع پرسشنامه پژوهشگرساخته برای ماماها و مادران جمع‌آوری گردید. یافته‌ها: نتایج پژوهش در تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که 4 عامل اصلی شناسایی‌شده در این پژوهش شامل: عامل اول: دریافت خدمات مطلوب مامایی؛ عامل دوم: احترام به حریم خصوصی مادر؛ عامل سوم: احترام به حق انتخاب و تصمیم‌گیری آزادانه مادر؛ عامل چهارم: دسترسی به اطلاعات درمانی به نحو مطلوب می‌باشد. همچنین از نقطه ‌نظر دیدگاه مادران و ماماها بین «میزان دسترسی به اطلاعات درمانی به نحو مطلوب» و «خدمات مطلوب مامایی» تفاوت معنی‌دار وجود داشت (p<0/05). ملاحظات اخلاقی: پس از کسب مجوز از کمیته اخلاق اهداف مطالعه توضیح داده شد و در خصوص محرمانه‌ماندن اطلاعات به آنان اطمینان خاطر داده شد. نتیجه‌گیری: با توجه به اهميت رعايت ابعاد مختلف حقوق‌گیرندگان خدمت در طول دوران بارداري و تفاوت معنی‌دار بین نقطه نظرات مادران و ماماها پیرامون دسترسی به خدمات و اطلاعات درمانی در پژوهش حاضر، بهبود وضعیت موجود و برگزاری کلاس‌های توجیهی برای مادران و ماماها برای بهترشدن اوضاع به عنوان امر مهم باید در نظر گرفته شود.