مدیریت امنیت اطلاعات: تأثیر تعهد سازمانی و عواقب ادراک‌شده افشای اطلاعات محرمانه بر قصد نقض امنیت اطلاعات بیماران - کریمی زهرا; پیکری حمیدرضا (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2019)
زمینه و هدف: امنیت اطلاعات یک مسأله حیاتی در حوزه سلامت و درمان است. در بیشتر تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته، عامل انسانی نادیده گرفته شده و یک نوع دید و رویکرد فنی وجود داشته است. مقاله حاضر با هدف تعیین رابطه ادراک پرسنل از عواقب افشای اطلاعات و تعهد کارکنان با قصد آن‌ها بر قصد نقض امنیت اطلاعات انجام گرفت. مواد و روش‌ها: نمونه این پژوهش را 181 نفر از پزشکان متخصص بیمارستان‌های آموزشی تخصصی شهر اصفهان تشکیل می‌دادند که به ‌وسیله پرسشنامه بومی‌سازی‌شده با روش در دسترس نمونه‌گیری شدند. جهت سنجش عواقب ادراک‌شده افشای اطلاعات از پرسشنامه D’Arcy و همکاران با 7 سؤال و دارای دو بعد درک از قطعیت و شدت مجازات‌ها و جهت سنجش تعهد سازمانی، پرسشنامه 24 سؤالی Allen و Meyer با سه بعد تعهد عاطفی، هنجاری و مستمر استفاده شد. پس از تأیید روایی صوری، محتوایی و سازه پایایی به روش آلفای کرونباخ و پایایی مركب، فرضیه‌ها با استفاده از روش حداقل مربعات جزئی و توسط نرم‌افزار SmartPLS آزموده شدند. یافته‌ها: یافته‌های این تحقیق نشان داد که ادراک پزشکان متخصص از سیاست‌های سازمانی که نشانگر قطعیت و شدت مجازات افشای اطلاعات است، رابطه منفی معنادار با قصد نقض امنیت اطلاعات بیماران توسط آن‌ها دارد (P<0.001). همچنین نتایج نشان داد که ادراک پزشکان متخصص از تعهد که شامل تعهد عاطفی، هنجاری و مستمر بود، رابطه معنادار بر قصد نقض امنیت اطلاعات بیماران توسط آن‌ها ندارد. ملاحظات اخلاقی: شرکت در جمع‌آوری داده‌ها داوطلبانه بود، رضایت شفاهی شرکت‌کنندگان کسب و به آنان نسبت به محرمانگی هویت آن‌ها اطمینان داده شد. نتیجه‌گیری: سیاست‌های سازمانی از لحاظ قطعیت و شدت مجازات پزشکان نقض‌کننده امنیت اطلاعات باید در سطح بیمارستان‌ها و حتی در سطح وزارتخانه تشدید و با ابزار گوناگون به اطلاع دست‌اندرکاران حوزه درمان و از جمله پزشکان برسد.