مرور انتقادی ابزارهای سنجش رفتار غیر مدنی در آموزش پرستاری - معصوم‌پور آناهیتا; عباس‌زاده عباس; رسولی مریم; علوی‌مجد حمید (مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی, 2017)
زمینه و هدف: به دلیل اهمیت رفتارهای غیر مدنی و اثر تخریبی آن بر فضای یادگیری، این مطالعه با هدف مرور نقادانه ابزارهای سنجش رفتار غیر مدنی در آموزش پرستاری انجام شده است. مواد و روش‌ها: برای انجام مطالعه، از روش جستجوی نظام‌مند استفاده شد. بدین منظور، ابتدا مقالات مرتبط انگلیسی و فارسی، بدون محدوده زمانی در Google Scholar جستجو گردیده، سپس جستجوی اختصاصی در پایگاه‌های اطلاعاتی Science Direct، ProQuest،Wiely Inter Science و PubMed با استفاده از واژگان کلیدی انجام شد. ملاحظات اخلاقی: صداقت و امانت‌داری در تحلیل، گزارش و انتشار نتایج رعایت گردید. یافته‌ها: از 80 مقاله دریافت‌شده، 15 مقاله که به حیطه پرستاری پرداخته بودند، مورد مطالعه و تحلیل قرار گرفتند. تمامی ابزارهای مورد مطالعه مطابق با فرهنگ جامعه هدف طراحی شده و از پایایی و روایی مطلوبی برخوردار بوده و قابلیت استفاده در مطالعات مختلف را داشتند. اغلب ابزارها، رفتار غیر مدنی مدرسین یا دانشجویان را به تنهایی بررسی می‌کردند. از میان ابزارهای مذکور تنها ابزاری که رفتار غیر مدنی مدرسین و دانشجویان را هم‌زمان بررسی می‌کند، ابزار سنجش رفتار غیر مدنی در آموزش پرستاری Clark است که روایی و پایایی آن ابزار به طور دقیق مورد اشاره قرار گرفته است، در حالی که در ابزارهای دیگر شاخص‌های فهرست Casmin رعایت نشده است. نتیجه‌گیری: از آنجایی که رفتار غیر مدنی یک تعامل دوطرفه است و از طرف دیگر برخی از ابزارهای مورد مطالعه متناسب با شرایط اجتماعی و فرهنگی جامعه حاضر نبودند، لازم است این مقیاس‌های رفتار در دو گروه تعامل‌کننده مطابق با شرایط جامعه طراحی گردد.