بررسی رابطه‌ی بین زیارت خانه‌ی خدا با سلامت روان دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف - بختیاری, مریم; مسجدی آرانی, عباس; کرمخانی, مرضیه; شکری خوبستانی, معصومه; محمدی, حسین (پژوهش در دین و سلامت, 2017)
سابقه و هدف: ضرورت پژوهش در زمينه‌ی ابعاد روان‌شناختي حج و مناسك آن، ريشه در اهمیت ابعاد روان‌شناختي دين دارد، که مجموعه‌یی كامل محسوب می‌شود و براي انسان نیز برنامه‌ی زندگي معرفی می‌کند؛ ازاین‌رو، هدف از این پژوهش بررسی رابطه‌ی بین زیارت خانه‌ی خدا با سلامت روان دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف است. روش کار: این پژوهش از نوع کاربردی و روش آن به‌صورت توصیفی - همبستگی است. برای اجرای پژوهش، 350 دانشجوی زائر (84 دختر و 266 پسر) به‌صورت تصادفی انتخاب شدند. پس از انتخاب جامعه‌ی آماری، مشارکت‌کنندگان پرسش‌نامه‌های مربوط به آن را در دو مرحله‌ی قبل و بعد از زیارت تکمیل کردند. ابزار گرد‌آوری اطلاعات در این پژوهش، پرسش‌نامه‌ی سلامت عمومی (GHQ) و پرسش‌نامه‌ی معنا در زندگی بود. در نهایت داده‌ها با روش‌های آماری - توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و روش آماری - استنباطی (t زوجی) تحلیل شد. در این پژوهش همه‌ی موارد اخلاقی رعایت شده است؛ علاوه‌براین، نویسندگان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که میانگین نمره‌ی شرکت‌کنندگان در متغیّرهای سلامت روان و معنا در زندگی به‌صورت قابل توجهی افزایش یافته است. علاوه ‌براین، زیارت موجب افزایش بهداشت روانی و داشتن معنا در زندگی می‌شود. نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج به‌دست آمده، زیارت به کاهش اضطراب، افسردگی و نگرانی و همچنین افزایش عملکرد اجتماعی و معنا در زندگی منجر می‌شود. در واقع زیارت یکی از مهم‌ترین اعمال و مناسک دینی در جهت ارتقای بهداشت روان است که در مداخلات سلامت روان باید به آن توجه شود. استناد مقاله به این صورت است: Bakhtiari M,Masjedi Arani A, Karamkhani M, Shokri Khubestani M, Mohammadi H. Investigating the Relationship between Hajj Pilgrimage and Mental Health among Sharif University of Technology Students. J Res Relig Health. 2017; 3(2): 78- 87.