بررسی همبستگی بین معنویت و بهزیستی روان‌شناختی؛ و استرس مختص دوران بارداری - دیلگونی, طیبه; دولتیان, ماهرخ; شمس, جمال; زائری, فرید; محمودی, زهره (پژوهش در دین و سلامت, 2016)
سابقه و اهداف: اگرچه بارداری عملکردی طبیعی برای زنان به حساب می‌آید؛ ولی در عین حال تجربهیی پراسترس تلقی می‌شود. این تجربه با تغییرهای گستردهی روانی و جسمی همراه است و زنان را از نظر روانی آسیبپذیر می‌کند. یکی از اجزای زندگی سالم، توجه به نیازهای معنوی است؛ معنویت می‌تواند سبک زندگی انسان را اعتلا بخشد و رفتارهای آسیبزا را به تدریج کاهش دهد. با توجه به اطلاعات موجود، پژوهشی با عنوان همبستگی بین معنویت و بهزیستی روان‌شناختی؛ و استرس مختص دوران بارداری در زنان مراجعهکننده به مراکز بهداشتی شهر دهدشت در سال 1394 انجام شده است. مواد و روش‌ها: این پژوهش به روش توصیفی- همبستگی، بر روی 450 زن باردار مراجعهکننده به مرکزهای بهداشتی شهر دهدشت انجام شده است. اطلاعات با استفاده از پرسش‌نامههایِ فردی- اجتماعی، استرس مختص دوران بارداری؛ معنویت و بهزیستی روان‌شناختی جمعآوری و دادهها با استفاده از نرمافزار spss(نسخهی 20)، تحلیل شده است. یافته‌ها: افته‌های حاصل از تحقیق نشان داده است که بین معنویت با استرس بارداری(156/0r=) و همچنین بین بهزیستی روان‌شناختی با استرس بارداری، همبستگی وجود دارد(294/0r=). برای تعیین سهم خرده‌مؤلفه‌های معنویت در استرس بارداری، یافته‌ها نشان داده که سلامت مذهبی و سلامت معنوی بر استرس بارداری تأثیر میگذارد. همچنین تعیین سهم خرده‌مؤلفه‌های بهزیستی روان‌شناختی، معلوم شد که بهزیستی هدفدار زندگی و بهزیستی استقلال نیز می‌تواند روی استرس بارداری تأثیرگذار باشد(01/0p=). نتیجه‌گیری: نتیجه‌ی کار نشان داده است که بین معنویت و بهزیستی روان‌شناختی؛ و استرس دوران بارداری همبستگی وجود دارد. پيشنهاد می‌شود با توجه به تأثیر هر دو متغیر معنویت و بهزیستی روان‌شناختی در مهارت‌های مقابله با استرس، برای کاهش استرس برنامهريزي شود.