عوامل تسهیل کننده و بازدارنده‌ی رعایت حجاب کامل توسط دانشجویان: یک مطالعه کیفی - آتش زاده شوریده, فروزان; محتشمی, جمیله; عبدالجباری, مرتضی; کرمخانی, مرضیه (پژوهش در دین و سلامت, 2016)
سابقه و اهداف: رعایت حجاب، یک ارزش اسلامی و تکلیف الهی مورد تأکید است و در محیط دانشگاه ضرورت آن بیش از پیش احساس میشود. بدحجابی، پدیدهیی اجتماعی است که برای پی بردن به عوامل آن، باید جوانب اجتماعی، سیاسی و فرهنگی آن بررسی شود. هدف از این پژوهش، تبیین عوامل تسهیلکننده و بازدارندهی رعایت حجاب کامل برای دانشجویان بوده است. مواد و روش‌ها: این مطالعه، بخشی از مطالعهیی است که به روش گراندد تئوری انجام شده. دادهها با مصاحبهی نیمهساختار یافته از 12 دانشجوی ترک حجاب کرده، 11 نفر دانشجوی با حجاب، سه استاد مشاور، دو معاون فرهنگی و سه نفر از اعضای خانوادهی دانشجویان ترک حجاب کرده، جمعآوری شد. مشارکتکنندگان با نمونهگیری هدفمند و نظری انتخاب شدند و تجزیه و تحلیل دادهها با روش تحلیل مقایسهی مداوم کوربین و اشتراوس(2008) انجام شد. یافته‌ها: تقیّد به معنویات، که عاملی تسهیلکننده در رعایت حجاب دانشجویان است، با اخلاقمداری، دینمداری و خوف و رجا، انتزاع شد؛ و تردید در باورها، که عاملی بازدارنده در رعایت حجاب کامل دانشجویان شناخته شد، با سه زیرطبقهی فطرتگریزی، باورهای دینی سطحی و شناخت دینی ناکافی، انتزاع شد. نتیجه‌گیری: رعایت حجاب کامل، با تقیّد به معنویات تقویت میشود؛ و تردید در باورها، حجاب را تضعیف میکند؛ بنابراین به منظور ترویج و توسعهی حجاب لازم است به شرایط زمینهیی و علّی رویارویی با حجاب توجه کرد و برای تقویت باورها و ارزشها، اقدامهای لازم به عمل آورد.