مقایسه‌ی رابطه‌ی باورهای دینی و بهزیستی روان‌شناختی با فرسودگی شغلی بالا و پایین - موسوی مقدم, سیدرحمت الله; داوری فرد, فروزان; ویسی, ناهید; توان, حامد; صادق خانی, اسدالله (پژوهش در دین و سلامت, 2015)
سابقه و اهداف: امروزه تنیدگی و فرسودگی شغلی، مشکلی شایع و جدی در میان افرادی است که به ویژه در شغل‏های خدمات انسانی مشغول به فعالیت هستند. باورهای دینی، باور به واقعی بودن جنبه‌های اسطورهیی، فراطبیعی یا معنوی یک دین است. بهزیستی روانشناختی مستلزم درک چالشهای وجودی زندگی است. هدف از پژوهش حاضر، مقایسهی رابطهی باورهای دینی و بهزیستی روانشناختی در میان کارکنان دانشگاه علوم پزشکی با فرسودگی شغلی بالا و پایین بوده است. مواد و روش‌ها: در این پژوهش، که از نوع مطالعههای همبستگی است، جامعهی آماری، همهی کارکنان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی شهر ایلام(280 نفر) بود. با در نظر گرفتن شمار جامعه و استفاده از جدول مورگان، 160 نفر به روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامهی فرسودگی شغلی مسلش و جکسون، 80 نفر با فرسودگی شغلی پایین و 80 نفر با فرسودگی شغلی بالا، غربالگری شدند. سپس نمونهها پرسشنامه‌های بهزیستی روانشناختی ریف و باورهای دینی(خدایاری فردی) را تکمیل کردند. داده‌های پژوهش با استفاده از نرمافزار آماری SPSS و آزمون ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t و Z فیشر، تحلیل گردید. یافته‌ها: تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمونZ فیشر نشان داد تفاوت رابطهی باورهای دینی با بهزیستی روانشناختی و مؤلفههای آن، در نمرهی کل بهزیستی روانشناختی(08/3) و مؤلفههای پذیرش(31/2)، تسلط محیطی(3)، هدفمندی(24/3) و رابطه با دیگران(8/2)، بين افراد با فرسودگی شغلی بالا و پایین معنادار بوده است. نتیجه‌گیری: جزئیات پژوهش نشان داد که رابطه‌ی باورهای دینی با نمرهی کل بهزیستی روانشناختی و مؤلفههای پذیرش، تسلط محیطی، هدفمندی و رابطهی با دیگران، در افراد با فرسودگی شغلی پایین، بیشتر از افراد با فرسودگی شغلی بالا است. اما بين دو گروه از نظر تفاوت رابطه‌ی باورهای دینی با استقلال و رشد شخصی، تفاوت معناداری مشاهده نشد.