عامل‌های مادی طول عمر انسان از ديدگاه آموزه هاي اسلامي - علیانسب, سیدضیاءالدین; حاضري جيقه, علي اكبر; رمه پرور, آمنه; مرتضویان, امیرمحمد (پژوهش در دین و سلامت, 2015)
داشتن عمر طولانی و صرف آن در اطاعت الهی، از دیدگاه آموزههاي اسلامی نشانهی سعادت و خوشبختی معرفی شده است. گرچه امروزه طرفداران طول عمر، بیش‌تر به تحقيق‌های دانشمندان علوم تجربي چشم دوختهاند، اين نوشتار، عامل‌های مادی طول عمرِ انسان را از دیدگاه اسلام تبیین کرده است. مدت عمر انسان را خدای متعال تعیین میکند، ولی خدای متعال به انسان فرصت داده تا نقش خود را ایفا کند و در طول اراده‌ی خدای قادر، در کوتاه کردن عمر خویش و یا طولانی شدن آن، این نقش را بازی کند و عمر خود را کوتاه یا طولانی گرداند. نقش انسان در مقدارِ عمرِ خویش، این است که با انجام اعمالی، مدتِ مشخص شده و طبیعی عمر خویش را، زندگی کند یا زودتر و یا دیرتر از دنیا برود؛ بنابراین، عامل‌های مؤثر در افزایش و کاهش عمر انسان، از دیدگاه منبع‌های اسلامی از دو جنبه(عامل‌های مادی و معنوی) قابل بررسی است. این پژوهش با روش کتابخانهیی عامل‌های مادی و طبیعی مؤثر در طول عمر را بررسی نموده، با معرفي پانزده عاملِ مادي فزونیِ عمر انسان از دیدگاه آیه‌ها و روایت‌ها، در نهایت به این نتیجه رسیده است كه بيش‌ترِ عامل‌های معرفی شده در آیه‌ها و روایت‌ها تجربيِ افزايش عمر با اين عوامل هماهنگ و همسو است؛ در چند مورد نیز دیدگاه مطرح شده در روایت، مسئلهی جدیدی برای تحقیق پژوهشگران علوم پزشکی مطرح مینماید.