از تردید تا تولد: تجربۀ زیستۀ زنان در تصمیم به انصراف از سقط جنین - ملکشاهی, فاطمه; معصومی بخشایشی, ثریا; فتحی, الهام (پژوهش در دین و سلامت, 2026)
سابقه و هدف: سقط جنین پدیده‌ای چندبُعدی است که تصمیم‌گیری دربارۀ آن در بستری از عوامل فردی، اجتماعی، اخلاقی و فرهنگی شکل می‌گیرد. بر خلاف تصور رایج از آن به‌عنوان انتخابی صرفاً فردی، شواهد نشان می‌دهد این تصمیم با تعارضات وجدانی و معنوی عمیقی همراه است. هدف پژوهش حاضر بررسی تجربۀ زیستۀ زنان از فرایند انصراف از سقط جنین و تبیین ابعاد روانی، اخلاقی و معنوی این تصمیم بود. روش کار: این مطالعۀ کیفی با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی انجام شد. داده‌ها از طریق ۱۶ مصاحبۀ نیمه‌ساختاریافتۀ عمیق با زنانی که در فاصلۀ ۷ ماه تا 5/3 سال گذشته از تصمیم به سقط جنین منصرف شده بودند، گردآوری شد. شرکت‌کنندگان به‌صورت هدفمند از شهرهای مختلف ایران انتخاب شدند. در این پژوهش همۀ اصول اخلاقی رعایت شده است و مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: تحلیل داده‌ها به استخراج شش مضمون اصلی منجر شد: ۱) بهت تا بار گناه (شوک، اضطراب، احساس گناه و نگرانی از آسیب به جنین)، ۲) درک مادران از جنین: انسان کامل یا موجودی ناتمام، ۳) دوراهی بین وجدان و واقعیت (تعارض بین باورهای دینی - اخلاقی و فشارهای اقتصادی - اجتماعی)، ۴) تجربۀ احساس گناه و شرم مادرانه در فرایند تصمیم‌گیری، ۵) از بارداری ناخواسته تا پذیرش الهی (نقش قضا و قدر و باورهای دینی در انصراف از سقط) و ۶) دوگانۀ آرامش و اضطراب پس از تولد کودک. نتیجه‌گیری: تجربۀ زیستۀ زنان نشان داد که انصراف از سقط جنین تصمیمی پیچیده و آمیخته با ابعاد روانی، اخلاقی، اجتماعی و معنوی است. این یافته‌ها بر ضرورت طراحی مداخلات حمایتی و مشاوره‌ای چندبُعدی متناسب با شرایط زنان دارای بارداری ناخواسته تأکید می‌کنند.