سلامت معنوی مادران دارای کودک مبتلا به سرطان و سایر بیماری‌های مزمن: مطالعۀ مقایسه‌ای - روزبه, بهزاد; عظیمی, محیا; پورموحد, زهرا (پژوهش در دین و سلامت, 2023)
سابقه و هدف: ازآنجایی‌که هنگام تشخیص بیماری سرطان، سلامت معنوی بیشتر بیماران و خانواده‌های آنان دچار مخاطره میشود؛ این مطالعه با هدف مقایسۀ سلامت معنوی مادران کودکان مبتلا به سرطان و سایر بیماریهای مزمن انجام شد. روش کار: پژوهش حاضر بهصورت دردسترس دربارۀ 250 نفر از مادران دارای کودک مبتلا به سرطان مراجعهکننده به درمانگاه و بخش انکولوژی و مادران کودکان مبتلا به سایر بیماری‌های مزمن مراجعه‌کننده به بخشهای کودکان و اورژانس اطفال بیمارستان شهید صدوقی یزد در سال 1399 انجام شد. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامۀ اطلاعات جمعیت‌شناختی و پرسش‌نامۀ سلامت معنوی پالوتزین و الیسون بود. دادهها با روش‌های آماری توصیفی و تحلیلی (آزمون تی و کای دو) تجزیه و تحلیل شد و سطح معنیداری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد. در این پژوهش همۀ موارد اخلاقی رعایت شده است و مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: در مطالعۀ حاضر سلامت معنوی مادران در دو گروه مورد مقایسه در حد متوسط بود. میانگین سلامت معنوی مادران کودکان بستری در بخش اطفال (13/13±24/91) بالاتر از میانگین سلامت معنوی مادران کودکان بستری در بخش انکولوژی (67/12±84/85) بود و تفاوت آماری معناداری بین سلامت معنوی مادران دو گروه با استفاده از آزمون تی مستقل مشاهده شد (001/0=P). همچنین تفاوت آماری معناداری بین سلامت معنوی مادران کودکان 12 سال به بالا (با میانگین 86/11±00/97) بر اساس سن کودک در گروه کودکان بستری در بخش انکولوژی با استفاده از آزمون f یک‌راهه (آنوا) مشاهده شد (022/0=P). نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های به‌دست‌آمده، سلامت معنوی مادران در بخش انکولوژی کمتر از مادران کودکان مبتلا به سایر بیماریهای مزمن در بخش اطفال بود. این یافته نیاز به انجام اقدامات لازم را برای ارتقا و بهبود سلامت معنوی مادران در بخش انکولوژی مشخص می‌سازد.