تبیین فقهی بیع سلول‌های بنیادی خون بند ناف - طباطبائی, سیده فاطمه; شاهرخی شاهرخ‌آبادی, بتول (پژوهش در دین و سلامت, 2023)
سابقه و هدف: با پیشرفت علم پزشکی دانشمندان و پزشکان در صددند با استفاده از تحقیقات و ابزارهای مختلفی که در اختیار دارند، دانش طب و بهداشت را به‌سوی ایجاد فرصت‌های جدیدی جهت ارتقای سطح سلامت و حیات انسان سوق دهند. استفاده از سلول‌های بنیادی موجود در خون بند ناف در درمان بسیاری از بیماریها از مسائل نوپدید پزشکی شمرده میشود. با توجه به قابلیت استفاده و نگهداری آن برای افراد دیگر غیر از جنین به‌مدت طولانی، خلأ پژوهشی در زمینۀ تبیین حکم تکلیفی بیع سلول‌های بنیادی به چشم میخورد. این پژوهش با هدف تبیین فقهی بیع سلولهای بنیادی خون بند ناف انجام شده است. روش کار: روش اجرای این تحقیق توصیفی-تحلیلی از نوع مطالعات کتابخانهای است. در محتوای مفاهیم به‌صورت نظامدار توصیف عینی و کیفی صورت گرفت. در استنباط حکم فقهی با استناد به مبانی فقهی، تحلیل و تخریج محقق شد. ابزار جمعآوری نیز عمدتاً فیشبرداری از کتابها، مقالات و همچنین استفاده از نرم‌افزارهای فقهی بود. مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: با تعمق در آرای فقها دربارۀ حکم بیع اعضای بدن انسان جهت پیوند، قول به جواز و نیز قول به منع جواز قابل مشاهده است. در این پژوهش از تعدادی از فقهای معاصر دربارۀ حکم بیع سلولهای بنیادی استفتاء شد که به اتفاق قائل به جواز آن بودند. نتیجه‌گیری: نتایج حاصل گویای این است که با استناد به آیات و روایات و با توجه به منفعت عقلایی سلولهای بنیادی موجود در خون بند ناف، حکم جواز بیع آن استنباط میگردد.