پیش‌بینی تاب‌آوری دانشجویان در ایام کرونا بر اساس مؤلفه‌های هوش معنوی و اجتماعی: پیش‌بینی تاب‌آوری دانشجویان در ایام کرونا بر اساس مؤلفه‌های هوش معنوی و اجتماعی - سلیمانی, ابراهیم; پاک‌اندیش, شادی; محمدی‌فخر, اعظم; سلم‌آبادی, مجتبی (پژوهش در دین و سلامت, 2022)
سابقه و هدف: یکی از راه‌های مواجهه با بلایای مختلف مانند ویروس کرونا افزایش تاب‌آوری است؛ ازاین‌رو هدف پژوهش حاضر پیش‌بینی تاب‌آوری دانشجویان در ایام کرونا بر اساس مؤلفه‌های هوش معنوی و اجتماعی بود. روش کار: پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی است. جامعۀ آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان پسر دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید باهنر بیرجند در سال تحصیلی 1399-۱400 بود که از میان آنان 260 نفر به‌روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شدند و به‌صورت اینترنتی در پژوهش شرکت کردند و به پرسش‌نامههای هوش معنوی کینگ، هوش اجتماعی سیلورا و همکاران و تاب‌آوری کونور و دیویدسون پاسخ دادند. برای تحلیل داده‌ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. در این پژوهش همۀ موارد اخلاقی رعایت شده است و مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: نتایج نشان داد که رابطۀ مستقیم و معنی‌داری بین هوش معنوی (572/0=r) و هوش اجتماعی (633/0=r) با تاب‌آوری وجود داشت (01/0>P). علاوه‌براین، مؤلفههای هوش معنوی شامل تفکر وجودی-انتقادی (01/0P< و 209/0=β)، ارائۀ معنای شخصی (01/0P< و 260/0=β)، آگاهی متعالی (01/0P< و 319/0=β) و توسعۀ حالت هوشیاری (01/0P< و 108/0=β) و مؤلفه‌های هوش اجتماعی شامل پردازش اطلاعات اجتماعی (01/0P< و 353/0=β)، آگاهی اجتماعی (01/0P< و 259/0=β) و مهارت‌های اجتماعی (01/0P< و 205/0=β) به‌صورت مثبت تاب‌آوری را پیش‌بینی کردند. نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌های پژوهش، ایجاد و گسترش برنامه‌هایی در جهت تقویت هوش معنوی و اجتماعی به‌منظور افزایش سطح تاب‌آوری دانشجویان توصیه می‌شود.