کیفیت زندگی سالمندان: مطالعه‌ی فراترکیب - اسمعیلی, رقیه; اسماعیلی, مهرداد (پژوهش در دین و سلامت, 2018)
سابقه و هدف: بیشتر سالمندان دچار بیماری‌های مزمن و درمان‌های مداوم ناشی از آن می‌شوند که می‌تواند کیفیت زندگی آنان را تحت تأثیر قرار دهد. ازاین‌رو، آگاهی از کیفیت زندگی سالمندان برای انجام مداخلات صحیح مراقبتی و حمایتی ضروری است. روش کار: این پژوهش مطالعه‌یی کیفی ازنوع فراترکیب است كه به مفهوم کیفیت زندگی سالمندان و عوامل مؤثر بر آن می‌پردازد. در این مقاله چهار مطالعه‌ی كيفي ازنوع پدیدارشناسی كه درباره‌‌ی كيفيت زندگي سالمندان صورت گرفته بود، انتخاب شد. پس از بررسي هر يك از مقالات، مضامین اصلي استخراج شد و تفسير نهايي بر آنها صورت گرفت. در نهايت مفاهيم، ابعاد و عوامل مؤثر بر كيفيت زندگي سالمندان و ارتباط آنها با يكديگر به شكل نقشه‌یی مفهومي نمايش داده شد. در این پژوهش همه‌ی موارد اخلاقی رعایت شده است. علاوه‌براین، نویسندگان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد کیفیت زندگی در سالمندی مفهومی پیچیده و ذهنی است که دارای شش بُعد اصلی عوامل فردی درونی، عوامل فردی بیرونی، سلامتی، تجارب خانوادگی، تعاملات اجتماعی و عوامل محیطی است. نتیجه‌گیری: سلامت جسمی در سالمندی به استقلال و اختیار و همچنین عوامل فردی درونی شامل میزان ارتباط سالمند با منابع مذهبی و معنوی که ابعاد سلامت روانی فرد را شکل می‌دهد، وابسته است؛ به‌طوری‌که قدرت منابع مذهبی و معنوی مثل ارتباط با خدا و دعا در این دوران آن‌قدر مهم است که می‌تواند نقصان و محرومیت حمایت خانوادگی و اجتماعی سالمند را جبران کند، به‌طوری‌که در ارتباط با خدا احساس تنهایی و انزوا نداشته باشد و به سازگاری وی کمک کند و کیفیت زندگی فرد را ارتقا بخشد. استناد مقاله به این صورت است: Esmaeili R, EsmaeiliM. Quality of life in the elderly: A meta-synthesis. J Res Relig Health. 2018; 4(2): 105- 116. DOI: https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i2.18436