بررسي رابطه‌ی معنويت با عوارض و مرگ‌و‌میر بيماران مبتلا به بيماري عروق کرونري مراجعه‌کننده به بيمارستان شريعتي تحت جراحي بای‌پس کرونر - باقری, جمشید; شایان, نسیم; باقری, محمدمهدی; حیدری, متینه (پژوهش در دین و سلامت, 2019)
سابقه و هدف: بیماری‌ عروق كرونر قلب سردسته‌ی علل مرگ‌و‌میر در بيشتر کشورها محسوب می‌شود. گرچه رابطه‌ی بين معنويت و سلامت در مطالعات مختلفي تأييد شده، رابطه‌ی آن با این بیماری خاص هنوز بررسی نشده است. از اینرو، تحقیق حاضر با هدف بررسي ارتباط بين معنويت با عوارض و مرگ‌و‌میر بيماران مبتلا به بيماري عروق کرونري که تحت جراحي بای‌پس کرونر قرار گرفته‌اند، انجام شد. روش کار: این مطالعه‌ی مقطعی بر روی بیماران مبتلا به بيماري عروق كرونر که در فاصله‌ی زمانی بین آذر 1391 تا آذر 1392 در بیمارستان دکتر شریعتی تهران تحت عمل بای‌پس کرونر قرار گرفته بودند، انجام شد. ابزارهای گردآوری داده‌ها شامل چک‌لیست جمع‌آوری اطلاعات بر اساس پرونده‌ی بیماران و تأیید پزشک مربوط و همچنین پرسش‌نامه‌ی معنویت هال و ادواردز بود. تجزیه و تحلیل داده‌ها نیز با استفاده از آزمون‌‌های من-ويتني، كروسكال واليس و ضریب همبستگی اسپیرمن انجام شد. در این پژوهش همه‌ی مسائل اخلاقی رعایت شده است و نویسندگان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: یافتههای حاصل از بررسی ارتباط شش زیرمقیاس معنویت با عوارض ناشی از جراحی و مرگ‌و‌میر نشان داد که با افزایش میانه‌ی نمره‌ی زیرمقیاس ناامیدی امکان بروز عفونت، تامپوناد، انقباض زودرس بطنی و فیبریلاسیون دهلیزی بیشتر شد و با افزایش میانه‌ی نمره‌ی زیرمقیاس آگاهی میزان بروز آنها کاهش یافت (05/0P<). علاوه‌براین، بین مدت زمان بستری و زیرمقیاس ناامیدی همبستگی خطی مستقیم و معناداری وجود داشت (003/0P= و 291/0r=). مرگ‌و‌میر نیز در بیمارانی که آگاهی بیشتری داشتند، کمتر اتفاق افتاد (05/0P<). نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج به‌دست‌آمده، معنویت با میزان بروز عوارض و مرگ‌و‌میر پس از عمل بای‌پس کرونر رابطه دارد. ازاینرو، باید راهکارهایی مؤثر همچون مدنظر قرار دادن مسائل معنوی در فرايند درمان بيماران و آموزش روش‌های روان‌شناختی مناسب برای بهبود سریع‌تر آنها بهکار گرفته شود. استناد مقاله به این صورت است: Bagheri J, Shayan N, Bagheri MM, Heidari M. Relationship of Spirituality with Morbidity and Mortality in Patients with Coronary Artery Disease Undergoing CABG Surgery at Shariati Hospital. Journal of Pizhūhish dar dīn va salāmat. 2019;5(1):76-86. https://doi.org/10.22037/jrrh.v5i1.17956