مقایسه‌ی منبع کنترل، باورهای غیرمنطقی و جهت گیری مذهبی در زنان متقاضی طلاق و عادی شهر اردبیل در سال 1395 - صدری دمیرچی, اسماعیل; مجرد, آرزو; پیرقلی کیوی, معصومه (پژوهش در دین و سلامت, 2019)
سابقه و هدف: خانواده اصلیترین هسته‌ی هر جامعه و کانون حفظ سلامت و بهداشت روانی و تأمینکننده‌ی نیازهای عاطفی، مادی و معنوی اعضای خود است. عوامل مختلفی میتواند موجب حفظ و بقای این بنیان شود که احتمالاً منبع کنترل، باورهای غیرمنطقی و جهتگیری مذهبی جزئی از آنها است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر مقایسه‌ی منبع کنترل، باورهای غیرمنطقی و جهتگیری مذهبی در زنان متقاضی طلاق و عادی شهر اردبیل در سال 1395 بود. روش کار: روش این پژوهش توصیفی از نوع علّی-مقایسهیی است. جامعه‌ی آماری پژوهش شامل تمامی زنان متقاضی طلاق مراجعه‌کننده به دادگستری شهر اردبیل طی سال 1395؛ و نمونه‌ی مطالعه شامل 50 نفر از زنان متقاضی طلاق و 50 نفر از زنان عادی بود که به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنیها پرسش‌نامه‌های منبع کنترل راتر، باورهای غیرمنطقی جونز و جهتگیری مذهبی آلپورت را تکمیل کردند. داده‌های به‌دست‌آمده با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چندمتغیّره تجزیه و تحلیل شد. در پژوهش حاضر همه‌ی موارد اخلاقی رعایت شده است و مؤلفان مقاله هیچگونه تضاد منافعی گزارش نکردهاند. یافته‌ها: نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد که در متغیّرهای منبع کنترل (001/0>p)، جهتگیری مذهبی (001/0>p)، باورهای غیرمنطقی (003/0>p) و مؤلفههای آن شامل بی‌مسئولیتی هیجانی (001/0>p)، اجتناب از مشکل (001/0>p)، توقع تأیید از دیگران (001/0>p) و درماندگی در مقابل تغییر (001/0>p) بین دو گروه زنان متقاضی طلاق و عادی تفاوت معنادار وجود داشت. نتیجه‌گیری: نتایج نشان میدهد که بین زنان متقاضی طلاق و عادی در متغیّرهای منبع کنترل، باورهای غیرمنطقی و جهتگیری مذهبی تفاوت معنادار وجود داشت. بنابراین، پیشنهاد میشود به منظور کاهش طلاق در زنان، برای مدیریت صحیح منبع کنترل، باورهای غیرمنطقی و جهتگیری مذهبی برنامهها و کارگاههای آموزشی تدوین شود. استناد مقاله به این صورت است: Sadri Damirchi E, Mojarrad A, Pirgholi Kivi M. A Comparison of the Locus of Control, Unreasonable Beliefs and Religious Orientation in Divorce and Ordinary Women in Ardabil in 2016. Journal of Pizhūhish dar dīn va salāmat. 2020; 5(4):73-87. https://doi.org/10.22037/jrrh.v5i4.17138