راهکارهای درمان پرخاشگری از دیدگاه قرآن و روایات - خاکپور حسین; قربان زاده عباس; قادری محدثه (پژوهش در دین و سلامت, 2017)
چکیده سابقه و هدف: پرخاشگری یکی از ناملایمات جامعه‌ی امروزی است که می‌تواند دلایل بسیاری داشته باشد. قرآن کریم خشم را از صفات جاهلی می‌داند و در مقابل، کنترل آن را از ویژگی‌های متقین برمی‌شمرد. ازآنجایی‌که امروزه در بسیاری از انسان‌ها رفتارهایی مشاهده می‌شود که اطرافیانشان آن را پرخاشگری می‌نامند و به دنبال یافتن روش‌هایی برای درمان آن هستند؛ هدف این پژوهش نیز، یافتن راه‌حل مناسب قرآنی - روایی برای درمان پرخاشگری است. روش کار: این پژوهش که ازنوع توصیفی - تحلیلی است با رویکرد قرآنی - روایی به استخراج راه‌های مؤثر در درمان پرخاشگری ازجمله شناخت عوامل و راه‌های پیشگیری از بروز آن، راهکارهای مقابله با پرخاشگری دیگران و همچنین جلوگیری از عواقب سوء آن پرداخته است؛ برای جمع‌آوری اطلاعات پژوهش به بانک‌های اطلاعاتی مانند بانک نشریات کشور (magiran) و بانک نشریات جهاد دانشگاهی (SID) مراجعه شده است. در این پژوهش همه‌ی موارد اخلاقی رعایت شده است. علاوه‌براین، نویسندگان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: یافته‌ها نشان می‌دهد که برای تأثیرگذاری بیشتر لازم است هر سه راهکار شناختی، رفتاری و عاطفی با هم و در کنار هم به‌کارگرفته شود تا بتوان تا حد زیادی به درمان پرخاشگری کمک کرد. نتیجه‌گیری: از نگاه دینی نخستین راهکار برای درمان پرخاشگری، راهکار شناختی است؛ که امروزه شناخت‌درمانی نیز نامیده می‌شود. با تغییر نگرش فرد، تبیین درست مفهوم پرخاشگری و بیان آثار و عواقب آن در کنار تغییر نوع نگاه فرد به خود، جهان هستی و دیگران در سایه‌ی توحیدمداری، می‌توان شخص را به شناختی درست رهنمون کرد و او را از ورطه‌ی پرخاشگری نجات دارد. در گام بعدی لازم است از طریق راهکارهای عاطفی و رفتاری به شخص کمک کرد تا این شناخت به عمل درآید و در او نهادینه شود. استناد مقاله به این صورت است: Khakpour H, Ghorbanzade A, Ghaderi M. Strategies to Treat Aggression in the View of the Quran and Narrations. J Res Relig Health. 2017; 3(4): 117- 127.https://doi.org/10.22037/jrrh.v3i4.14922