تبیین اندیشه‏‌پردازی خودکشی دانش‏‌آموزان دختر براساس سبک‏‌های دل‌بستگی: نقش میانجی‏ سلامت معنوی - نعمتی فاطمه; هاشمی مرضیه (پژوهش در دین و سلامت, 2024)
سابقه و هدف: خودکشی دومین علت اصلی مرگ‏‌ومیر در سطح جهان و همواره یکی از نگرانی‌‏های عمدۀ بهداشت عمومی است که بررسی عوامل مؤثر در آن نقش مهمی در رشد و توسعۀ اجتماعی و بهداشتی جوامع دارد. ازاین‌رو این پژوهش براساس سبک دل‌بستگی با نقش میانجی‏گر سلامت معنوی انجام شده تا اندیشه‏‌پردازی خودکشی دانش‏‌آموزان دختر را پیش‌بینی کند. روش کار: پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی از نوع مدل‌‏سازی معادلات ساختاری بود. تمامی دانش‌‏آموزان دختر مشغول به تحصیل در مقطع متوسطۀ دوم مدارس دولتی شهر تهران سال تحصیلی 1402 جمعیت آماری پژوهش را تشکیل می‏‌داند، که از بین آن‏‌ها با توجه به معیارهای ورود به پژوهش و با روش نمونه‌‏گیری تصادفی خوشه‌‏‍‌ای چندمرحله‏‌ای تعداد 250 نفر انتخاب شدند. شرکت‏‌کنندگان به پرسش‌‏نامۀ اندیشه‌‏پردازی خودکشی(بک و همکاران، 1979)، پرسش‌‏نامۀ دلبستگی(هازن و شیور، 1987) و پرسش‌‏نامۀ سلامت معنوی(پولوتزین و الیسون، 1982) پاسخ دادند. داده‏‌ها با آزمون همبستگی پیرسون، مدل‌یابی معادلات ساختاری و بوت استروپ و با نرم‏‌افزارهای SPSS-v26 و AMOS-v28 تحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج آزمون مدل مفهومی نشان داد که شاخص‏‌های برازش مدل پژوهش در وضعیت مطلوبی قرار دارد(069/0=RMSEA و 05/0>P). نتایج نشان داد که دل‌بستگی ایمن، دل‌بستگی اجتنابی و دل‌بستگی دوسوگرا، اثر مستقیم و معناداری بر اندیشه‏‌پردازی خودکشی داشتند (05/0>P). هم‏چنین، فرضیۀ مطرح‌شده در ارتباط با وجود اثر غیرمستقیم سبک دل‌بستگی بر اندیشه‏‌پردازی خودکشی با میانجی‌‏گری سلامت معنوی مورد تأیید بود (05/0>P). نتیجه‌گیری: پژوهش حاضر برای متخصصان حوزۀ بهداشتِ روان، درک عمیق‌‏تری را از مکانیسم‌‏های زیربنایی رابطۀ بین سازه‌‏های رشدی-تحولی، سلامت معنوی و گرایش به اندیشه‌‏پردازی خودکشی در میان دانش‏‌آموزان دختر فراهم می‌‏کند.