نقش ذهن‌آگاهی و تجارب معنوی در پیش‌بینی فرسودگی شغلی پرستاران - برادران بزاز ناهید; ثناگوی محرر غلامرضا; نخعی سمیه (پژوهش در دین و سلامت, 2026)
سابقه و هدف: فرسودگی ازجمله خطرات شغلی کارکنان به‌ویژه پرستاران است که تحت تأثیر عوامل متعددی قرار دارد؛ بنابراین مطالعۀ حاضر با هدف بررسی نقش ذهن‌آگاهی و تجارب معنوی در پیش‌بینی فرسودگی شغلی پرستاران صورت گرفته است. روش کار: پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی است. جامعۀ پژوهش تمامی پرستاران شهر بیرجند در شش ماه دوم سال 1401 بودند که 280 نفر از آنان به‌شیوۀ نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش‌نامه‌های ذهن‌آگاهی چادویک و همکاران، تجارب معنوی اندروود و ترسی و فرسودگی شغلی ماسلاچ بود. جهت تحلیل داده‌های پژوهش از میانگین، انحراف معیار و آزمون همبستگی پیرسون با نرم‌افزار SPSS نسخۀ 22 استفاده شد. در این پژوهش همۀ موارد اخلاقی رعایت شده است و مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: نتایج نشان داد که رابطۀ بین ذهن‌آگاهی (569/0-=r) و تجارب معنوی (615/0-=r) با فرسودگی شغلی معکوس بود و مؤلفه‌های ذهن‌آگاهی و تجارب معنوی ۹/۴۲% از واريانس فرسودگی شغلی را پیش‌بینی ‌کردند (۰۱/0>P). نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های پژوهش، با برنامه‌ریزی در جهت افزایش ذهن‌آگاهی و تجارب معنوی پرستاران می‌توان به کاهش فرسودگی شغلی آنان کمک قابل‌توجهی کرد.