بررسی اهمیت رشد جمعیت جوان از دیدگاه قرآن با تأکید بر عوارض پرتودرمانی برروی باروری - رهبر یزدی شیوا; برومند محمدعلی; زارع محمدحسین (پژوهش در دین و سلامت, 2024)
سابقه و هدف: حق تولیدمثل و باروری انسان ازجمله حقوقی است که در قرآن و احادیث مورد توجه قرار گرفته، و برای ایجاد یک جامعه با انسان‌های درست‌کار و صالح بر آن تأکید شده است. اهميت باروري و تولیدمثل، به‌عنوان مهم‌ترین عامل تغيير در اندازۀ جمعيت است و موجب شده تا جايگاه ويژه‌ای را در مطالعات جمعيت‌شناختی به خود اختصاص دهد. به همین دلیل، باید عواملی که منجر به کاهش جمعیت یک جامعه و باروری می‌شود، مورد بررسی قرار بگیرد. یکی از عواملی که به‌صورت مستقیم و یا غیرمستقیم بر سلامت افراد و قدرت باروری زنان و مردان تأثیر دارد، اشعهها و پرتوها هستند. به همین دلیل، پژوهش حاضر به بررسی عوارض پرتودرمانی بر روی جوانی جمعیت می‌پردازد. روش کار: این تحقیق از نوع مروری و به‌صورت توصیفی-تحلیلی است که به روش کتابخانهای و با توجه به مطالعات پیشین انجام شد. یافته‌ها: یافتههای پژوهش نشان داد که به‌طورکلی، پرتوها در طبیعت وجود دارد. اما با پیشرفت تکنولوژی و دستگاههای پزشکی، انسانها به میزان بیشتری در معرض اشعهها قرار گرفته‌اند. اگر میزان این اشعهها از حد مجاز بالاتر برود، بر تمامی ارگانهای بدن ازجمله اندامهای جنسی و اندامهای داخلی تأثیر منفی میگذارد، باعث بسیاری از سرطانها و بیماریهای خونی و نیز منجر به سقط جنین یا تولد بچههای ناقص میگردد. نتیجه‌گیری: تمام این عوامل منجر به کاهش جمعیت و کاهش زادوولد و قدرت باروری میشود. تا حد امکان، پزشکان باید از اشعهها و پرتوها دوری کنند و آن را برای بیماران، تا جایی که امکان دارد، به کار نگیرند.