نقش تعلّق به مادیات در حوزۀ سلامت روان در فضای مجازی - مهدی‌یار منصوره; ملازاده جواد; گودرزی محمدعلی; افلاک‌سیر عبدالعزیز (پژوهش در دین و سلامت, 2022)
سابقه و هدف: امروزه افراد زمان زیادی را در فضای مجازی و شبکه‌‌‌های اجتماعی می‌گذرانند. یکی از پدیده‌های معمول این فضا نمایش خودِ کاذب است که می‌تواند هم برای خود فرد هم برای کاربران دیگر تبعات زیادی در حوزۀ سلامت روان داشته باشد. شناسایی عوامل مؤثر در این پدیده ما را در امر توانبخشی یاری می‌نماید. به نظر می‌رسد عزّت نفس و تعلّق از عوامل مؤثر در این زمینه باشند. بنابراین، هدف این پژوهش بررسی نقش تعلّق به مادیات در حوزۀ سلامت روان در فضای مجازی بود که در قالب الگو بررسی شد. روش کار: پژوهش حاضر از نوع همبستگی است. جامعۀ آماری پژوهش تمامی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه شیراز بودند که از میان آنان نمونه‌ای به حجم 307 نفر به‌روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شد و به پرسش‌نامه‌های نمایش خودِ کاذب، تعلّق و عزّت نفس پاسخ دادند. در این پژوهش همۀ موارد اخلاقی رعایت شده است و مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: نتایج حاکی از برازش خوب الگو بود. به عبارت دیگر، نتایج نشان داد عزّت نفس می‌تواند با واسطه‌گری تعلّق، نمایش خودِ کاذب را پیش‌بینی نماید. نتیجه‌گیری: پیشنهاد می‌شود پژوهشگران و درمانگران از توجه به نقش متغیّرهای فرهنگی و مذهبی غفلت نورزند. والدین و فعالان حوزۀ تعلیم و تربیت نیز طبق تعالیم دینی و روان‌شناختی باید به پرورش عزّت نفس بالا در کودکان توجه ویژه‌ای داشته باشند تا فرد مستعد وابستگی افراطی به مادیات و تبعات آن نباشد.