نظر‌سنجی فرهنگ سلامت از دیدگاه روحانیون با تمرکز بر بیماری‌های ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی در سال 1397 - سلطانی‌زاده نرگس; عینی الهه (پژوهش در دین و سلامت, 2022)
سابقه و هدف: ازآنجایی‌که روحانیون افراد مورد احترام جامعه هستند و تأثیر زیادی بر پذیرش جامعه در جنبه‌های مختلف اجتماعی دارند، مطالعه‌ای با هدف نظرسنجی فرهنگ سلامت از دیدگاه روحانیون با تمرکز بر بیماری‌های ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) در سال 1397 انجام شده است. روش کار: مطالعۀ حاضر از نوع پیمایشی نظرسنجی است. برای انجام مطالعه تعدادی پرسش دربارۀ موضوع مد نظر طراحی شد و از جمعیت تعیین‌شده مصاحبۀ حضوری صورت گرفت. داده‌ها با استفاده از مصاحبۀ عمیق با 26 متخصص مذهبی (روحانیون) جمع‌آوری شد. در این پژوهش همۀ موارد اخلاقی رعایت شده است و مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: میانگین سنی جمعیت بررسی‌شده 9/14±6/44 سال بود. همۀ نمونه‌ها مرد بودند. بالاترین درصد افراد بررسی‌شده معتقد بودند نبود برنامه‌های آموزشی فرهنگی در شیوع آلودگی به ویروس پاپیلوما نقش دارد و نقش برنامه‌های فرهنگی را در آگاهی جامعه از خطرات ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی مهم دانستند. در تغییر نگرش جوانان دربارۀ بهداشت و سلامت فردی می‌توان از نفوذ فناوری‌های نوین ارتباطی در زندگی روزمره بهره جست. از دید روحانیون وجود مشکل فرهنگی برای پیشگیری از بیماری‌های مقاربتی مشکلی محوری بود که پیامد آن شیوع و بروز بیماری به‌دلیل بالارفتن میزان پنهان‌کاری در جامعه است. نتیجه‌گیری: بیماری‌های مقاربتی مشکل محوری است که پیامد آن شیوع و بروز بیماری در جامعه خواهد بود. نبود برنامه‌های آموزشی فرهنگی به شیوع آلودگی بیشتر ویروس پاپیلوما منجر خواهد شد. ازاین‌رو، برنامه‌های فرهنگی در افزایش آگاهی جامعه نسبت به خطرات ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی می‌تواند بسیار مؤثر واقع شود. برای تغییر نگرش جوانان دربارۀ بهداشت و سلامت فردی می‌توان از نفوذ فنّاوری‌های نوین ارتباطی در زندگی روزمره مدد گرفت.