تدوین الگوی عوامل مؤثر بر گسترش وقف و ورود خیّران به ورزش با رویکرد توسعۀ عدالت ورزشی و ارتقای سلامت جامعه - امیری پریان سارا; درودیان علی‌اصغر; هنری حبیب; صفانیا علی‌محمد (پژوهش در دین و سلامت, 2022)
سابقه و هدف: یکی از مهم‌ترین مسائلی که امروزه باید به آن توجه داشت تأثیر نقش وقف و امور خیریه در تأمین نیازهای فرهنگی، ورزشی، اجتماعی و اقتصادی جامعه است. اینکه وقف تا چه حد میتواند در رفع کمبودها و شکوفایی ورزش کشور مفید واقع شود، نیازمند بحث و بررسی عمیق صاحبنظران و کارشناسان حوزۀ ورزش است. هدف از انجام پژوهش حاضر ارائۀ الگوی عوامل مؤثر بر گسترش وقف و ورود خيران در حوزۀ ورزش بود. روش کار: این پژوهش از نوع کاربردی و به لحاظ راهبردی کمّی است. جامعۀ آماری شامل صاحب‌نظران این حوزه و مجمع خیّران سلامت و انجمن خیّران مدرسه‌‌ساز بود که به‌طور مستقیم با چالش‌ها و رهیافت‌های ورود خیّران در ورزش آشنایی داشتند. روش نمونهگیری به‌صورت غيراحتمالي با انتخاب هدفمند و با حداکثر بیست تنوع یا ناهمگونی بود. بر این اساس 360 نفر نمونۀ پژوهش در نظر گرفته شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش‌نامۀ مستخرج از مطالعات و بررسی مبانی نظری بود که هفت نفر از متخصصان روایی آن را تأیید کردند و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ در حد مطلوب به اثبات رسید. در این پژوهش همۀ موارد اخلاقی رعایت شده است و مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: بر اساس نتایج تحلیل عامل تأییدی بارهای عاملی عوامل تشکیل‌دهنده بالاتر از 4/0 بود که تأیید می‌شود. همچنین شاخصهاي ارزيابي کليت الگوی معادلۀ ساختاري با توجه به دامنۀ مطلوب اين شاخصها درمجموع بيانگر اين است که الگوی مفروض تدوين‌شده توسط دادههاي پژوهش حمايت ميشود. به عبارت ديگر، برازش دادهها به الگو برقرار است و همگي شاخصها جز شاخص نسبت کایاسکوئر به درجۀ آزادی دلالت بر مطلوبيت الگوی اندازهگیری الگوی ورود خیّران در ورزش دارد. نتیجه‌گیری: ورود خیّران به ورزش می‌تواند نوعی جذب سرمایۀ مناسب باشد که فضاهای ورزشی استانداردی در همۀ نقاط کشور ساخته شود و همۀ آحاد جامعه به‌صورت مساوی از این اماکن استفاده نمایند. این امر با هدف توسعۀ ابعاد مختلف آن نیازمند پیوند با نهادهای دیگر ازجمله اقتصاد، بهداشت و سلامت، نظام تربیتی در سطح حاکمیت و سیاستگذاری است تا با یادگیری سیاست‌های ورزشی الگو‌های کاربردی و متناسب را به کار گرفت.