پیش‌بینی بخشودگی بین‌فردی بر اساس مؤلفه‌های هوش معنوی در دانش‌آموزان پسر مقطع متوسطه‌ی دوم شهر تبریز - بیرامی منصور; محمدی دل آرام (پژوهش در دین و سلامت, 2019)
سابقه و هدف: بخشودگی از مفاهیمی است که در مذهب و روان‌شناسی مثبتنگر به آن توجه شده؛ و بر نقش سازنده‌ی آن در سلامت روانی افراد و ایجاد روابط سالم تأکید شده است. عوامل مختلفی میتواند بخشودگی را تسهیل نماید که احتمالاً هوش معنوی یکی از آنها است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر پیشبینی بخشودگی بین فردی بر اساس مؤلفههای هوش معنوی در دانشآموزان پسر مقطع متوسطه‌ی دوم شهر تبریز است. روش کار: این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است. از جامعه‌ی آماری دانشآموزان پسر مقطع متوسطه‌ی ناحیه‌ی دو نمونه‌یی به تعداد 250 نفر به‌صورت نمونهگیری خوشه‌یی چندمرحله‌یی و بر اساس جدول مورگان انتخاب شد. آزمودنیها پرسش‌نامههای هوش معنوی عبداللهزاده و مقیاس بخشودگی بین ‌فردی احتشامزاده و همکاران را تکمیل کردند. دادههاي به‌دست‌آمده با استفاده از روشهاي آماري همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندمتغیّره تجزیه و تحلیل شد. در این پژوهش همه‌ی مسائل اخلاقی رعایت شده است و مؤلفان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد بین درک و ارتباط سرچشمه‌ی هستی با بخشودگی (01/0P< و 229/0r=) و همچنین بین زندگی معنوی با بخشودگی (001/0 P<و 324/0r=) رابطه‌ی مثبت و معناداری وجود داشت. علاوه‌براین، نتایج رگرسیون نشان داد که زندگی معنوی میتواند 5/10 درصد واریانس بخشودگی بین ‌فردی را به‌طور معنیداری پیشبینی کند. نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج میتوان گفت معنويت جستجو براي يافتن عناصر مقدس، معنايابي، هشياري بالا و تعالي است و هوش معنوي توانايي براي استفاده از اين موضوعات است كه ميتواند كاركرد و سازگاري فرد را پيشبيني کند و بخشودگی بین‌ فردی را بالا برد. استناد مقاله به این صورت است: Bayrami M, Mohammadi D. Interpersonal Forgiveness based on Spiritual Intelligence Components among High School Male Students of Tabriz. Journal of Pizhūhish dar dīn va salāmat. 2019;5(1):19-28. https://doi.org/10.22037/jrrh.v5i1.17576