نقش ابعاد جهت‌گیری مذهبی در پیش‌بینی بخشودگی بین‌فردی در دانش‌آموزان پسر مقطع متوسطه‌ی دوم شهر تبری - ابراهیمی امید (پژوهش در دین و سلامت, 2018)
سابقه و هدف: بخشودگی از مفاهیمی است که در مذهب و روا‌ن‌شناسی مثبت‌نگر به آن توجه؛ و به نقش سازنده‌ی آن در سلامت روانی افراد و ایجاد روابط سالم تأکید شده است. به همین دلیل شناسایی عواملی که میتواند بخشودگی را تسهیل نماید، دارای اهمیت اساسی است. ازاین‌رو، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ابعاد جهت‌گیری مذهبی در پیش‌بینی بخشودگی بین فردی در دانشآموزان مقطع متوسطه‌ی دوم شهر تبریز بود. روش کار: این پژوهش ازنوع توصیفی - همبستگی بود. از جامعه‌ی آماری دانش‌آموزان متوسطه‌ی ناحیه‌ی 2، نمونه‌یی به تعداد 250 دانش‌آموز پسر به‌صورت نمونه‌گیری خوشه‌یی چند مرحله‌یی و بر اساس جدول مورگان انتخاب شد. آزمودنی‌ها پرسش‌نامه‌های جهت‌گیری مذهبی آلپورت و راس و مقیاس بخشودگی بین فردی احتشام‌زاده و همکاران را تکمیل کردند. داده‌هاي به‌دست‌آمده با استفاده از روش‌هاي آماري همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چند متغیّره تجزیه و تحلیل شد. در این پژوهش همه‌ی موارد اخلاقی رعایت شده است. علاوه‌براین، نویسنده‌ی مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌ است. یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان داد که بخشودگی بین‌فردی با جهت‌گیری مذهبی درونی رابطه‌ی مثبت معنادار داشت (257/0r= و 005/0p<)، ولی با جهت‌گیری مذهبی بیرونی رابطه‌ی معناداری نداشت (05/0p> و 014/0-r= ). همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که جهتگیری مذهبی درونی میتواند 9 درصد واریانس بخشودگی بین فردی را به‌طور معنی‌داری پیش‌بینی کند. نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج می‌توان گفت افرادی که به تعالیم مذهبشان صادقانه اعتقاد دارند و بدان عمل می‌کنند، در هنگام تعارض و ناسازگاری مصالحه‌جو هستند و از توان بخشودگی بیشتری برخوردارند. استناد مقاله به این صورت است: Ebrahimi O. Predicting interpersonal forgiveness based on religious orientation dimensions among high school students in Tabriz. J Res Relig Health. 2018; 4(3): 93- 102.DOI: https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i3.16403