بررسی کارایی پودر هسته خرما در جذب کادمیوم از محلول‌های آبی : تعیین ایزوترم وسینتیک جذب - تكدستان, افشين; جعفرزاده, نعمت اله; ابطحی, مهرنوش; علي قاسمي, فروغ (فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, 2016)
زمینه و اهداف: یکی از بزرگترین مشکلات دنیای امروز، کمبود آب وآلودگی منابع آب محیط زیست به فلزات سنگین است. این مطالعه با هدف بررسی میزان حذف یونهای کادمیوم توسط پودر هسته خرما از محلول آبی انجام گردید. مواد و روشها: هسته خرما از کارگاه بسته بندی در شهرستان شادگان، از طریق هماهنگی با مدیریت کارگاه تهیه گردید. این مطالعه تجربی و در مقیاس آزمایشگاهی به منظور بررسی حذف کادمیوم از محلول آبی توسط پودر هسته خرما در سیستم جریان ناپیوسته صورت گرفت. در این مطالعه متغیرهای آزمایش شامل pH، جرم جاذب، غلظت اولیه کادمیوم و زمان واکنش، بررسی شد. غلظت یونهای کادمیوم با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. در انجام این طرح و استفاده از منابع، رعا یت موازین اخلاقی انجام شد. یافته ها: نتایج نشان داد که ظرفیت جذب کادمیوم بر روی پودر هسته خرما، به پارامترهای pH، دوز جاذب، غلظت اولیه و زمان تماس واکنش وابسته است. با افزایشpH ، مقدار جاذب و زمان تماس، راندمان زیاد شده، در حالی که با افزایش غلظت اولیه، راندمان کاهش یافت. راندمان بهینه حذف، در pH برابر 6، دوز جاذب 3 گرم در لیتر، غلظت اولیه 15 میلیگرم در لیتر و زمان تماس 15 دقیقه بدست آمد. ایزوترم جذب کادمیوم بوسیله پودر هسته خرما از مدل فرندلیچ تبعیت می کرد. بهترین مدل سینتیک جذب کادمیوم در این مطالعه، مدل شبه درجه دوم نشان داده شد . نتیجه گیری: در این مطالعه مشخص شد که پودر هسته خرما توانایی بالایی برای حذف کادمیوم دارد و میتواند به عنوان یک جاذب ارزان یی مورد استفاده قرار گیرد