بررسی رفتارهای بهداشتی دوران بلوغ و فاکتورهای موثر بر آن در دختران متوسطه اول شهر خمیر در سال تحصیلی 94-95 - اسلامی مهر, فرناز; رمضانخانی, علی; خداکریم, سهیلا; رخشانی, فاطمه (فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, 2016)
زمینه و اهداف: مهمترین تغییر و تحول مقطع نوجوانی که از اهمیت خاصی برخوردار است و به عنوان نقطه عطف زندگی نوجوان از آن یاد می‌گردد، بلوغ است. اين پژوهش با هدف تعيين رفتارهای بهداشتی دوران بلوغ و فاکتورهای موثر بر آن در دختران متوسطه اول شهر خمیر در سال تحصیلی 95-94 انجام شد. مواد و روش‌ها: اين مطالعه توصيفي‐ مقطعي است. نمونه‌ها شامل 260 دانش آموز دختر متوسطه اول در شهر خمیر بودند و نمونه‌گيري به صورت تمام شماری انجام شد. ابزار گردآوري اطلاعات، پرسشنامه بوده و تجزيه و تحليل داده‌ها به کمک نرم‌افزار SPSS 16، با استفاده از آزمون‌هاي آماري تي مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه و ضريب همبستگي پيرسون انجام شد. تمام مراحل مطالعه حاضر با در نظر گرفتن موازین اخلاقی و پژوهشی اجرا گردید. یافته‌ها: ميانگين و انحراف معیار سني دانش آموزان (0/8) 13/8 سال و نیز سن قاعدگی (0/8) 12/4سال بود. سطح آگاهی در مورد بهداشت دوران بلوغ 65% از دانش آموزان در حد متوسط بود. همچنين اکثر دانش آموزان (81/9درصد) عملکرد متوسطی در این خصوص داشتند. نتایج نشان داد، بين ميزان آگاهي و عملکرد دانش آموزان در زمينه بهداشت دوران بلوغ ارتباط معني‌دار آماري وجود داشت (0/001> = P- value). نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد عواملی نظیر فقدان آگاهی صحیح در مورد بهداشت دوران قاعدگی، منجر به ایجاد عملکردهای غلط در این دوران شده باشد. مطالعه حاضر نشان داد، رفتارهای بهداشتی دوران بلوغ دانش آموزان در سطح متوسط است؛ از این رو، آموزش بلوغ جهت اصلاح رفتارهای بهداشتی دختران در دوران بلوغ، پیشنهاد می‌گردد.