پیش‌بینی‌کننده‌های استرس، اضطراب و افسردگی در کارکنان نظامی: یک تحلیل رگرسیون چند متغیره - علی محمدی, یوسف; صمدی‌پور, اسماعیل; سپندی, مجتبی; صفاری, محسن; راعی, مهدی (فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, 2026)
زمینه و اهداف: سلامت روان کارکنان نظامی به دلیل مواجهه با عوامل استرس‌زای متعدد از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این مطالعه با هدف تعیین عوامل مؤثر بر استرس، اضطراب و افسردگی در کارکنان یکی از مراکز نظامی ایران با استفاده از رگرسیون چند متغیره انجام شد. مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی- تحلیلی بر روی 420 نفر از کارکنان مرکز نظامی با روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انجام شد. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه‌های استانداردDASS-21، کیفیت زندگی SF-12، کیفیت خواب و رضایت شغلی MSQ و حمایت اجتماعی MSPSS جمع‌آوری گردید. تحلیل داده‌ها با رگرسیون چند متغیره در نرم‌افزار Stata نسخه 14 انجام و سطح معنی‌داری در این مطالعه (0/05>P) در نظر گرفته شد. رعایت ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل انجام پژوهش در نظر گرفته شد. یافته‌ها: ارتباط معکوس و معنی‌دار (0/05>P) بین کیفیت خواب، کیفیت زندگی و حمایت اجتماعی با افسردگی، اضطراب و استرس وجود داشت. همچنین ارتباط وضعیت تأهل و سابقه کار با استرس و افسردگی و ارتباط سطح تحصیلات با استرس معنی‌دار (0/05>P) بود. لازم به ذکر است متغیرهای سن، درآمد و رضایت شغلی در هیچ یک از مدل‌ها رابطه معناداری با متغیرهای استرس، اضطراب و افسردگی نشان ندادند. نتیجه‌گیری: عوامل روانی- اجتماعی شامل کیفیت زندگی، کیفیت خواب و حمایت اجتماعی، نقش تعیین‌کننده‌ای در سلامت روان کارکنان نظامی دارند. طراحی مداخلات چند بعدی با تمرکز بر این عوامل می‌تواند در ارتقای سلامت روان این قشر مؤثر باشد.