مروری بر عوامل مؤثر بر انتشار بو در فرآیند کمپوست و روش‌های کاهش آن - جلالی, سمانه; علوی بختیاروند, سید نادعلی; خالو, شکوه السادات; ابطحی, مهرنوش (فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, 2024)
زمینه و اهداف: فرآیند کمپوست به عنوان یک روش بیولوژیکی در مدیریت پسماند، دارای مشکلات متعددی از جمله انتشار بو می‌باشد. گاز آمونیاک، ترکیبات آلی فرار، سولفید هیدروژن عوامل ایجادکننده بو هستند. هدف از انجام این مطالعه، مروری بر مطالعات در خصوص انتشار بو و روش‌های کاهش تولید بو در فرآیند کمپوست می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه کلید واژه‌های Odor compost، Food waste composting، Odor emission composting process و Odour composting در پایگاه‌های علمی Google scholar، Scopus، ScienceDirect، PrpQuest و PupMed جستجو شد. در نتیجه این جستجو بیش از 200 مقاله شناسایی و استخراج گردید. یافته‌ها: نتایج مطالعات مورد بررسی نشان داد که مهمترین عوامل انتشار بو در فرآیند کمپوست گازهای آمونیاک، سولفید هیدروژن و VOCs هستند. مطالعات در خصوص کنترل و کاهش انتشار گازهای بودار از فرآیند کمپوست در دو گروه بهسازی فرآیند کمپوست‌سازی از طریق تنظیم شرایط محیطی و استفاده از افزودنی‌ها با هدف کاهش انتشار بو قرار می‌گیرند. نتیجه‌گیری: مرور مطالعات نشان داد با تغییر در عوامل فیزیکی و شیمیایی فرآیند کمپوست تنها کنترل بوی ناشی از یک منبع امکانپذیر بوده و به علت ماهیت بیوشیمیایی فرآیند کمپوست و حساسیت میکروارگانیسم‌ها و همچنین تولید یک کود کمپوست با کیفیت و بالغ، تغییر سازوکار فرآیند کمپوست بصورت محدود و کنترل شده امکانپذیر است و اساساً بکارگیری این شیوه در عمل برای کنترل بو مشکل است. لذا استفاده از افزودنی‌ها به عنوان یک استراتژی مناسب برای کنترل تولید بو در فرآیند کمپوست پیشنهاد می‌شوند. این افزودنی‌ها با ایجاد تخلخل، جذب گازها، و ترسیب گازها انتشار بو در فرآیند کمپوست را کاهش می‌دهند.