بیماری‌های شغلی شاغلین بخش صنعت و خدمات شهرستان رباط کریم - ملکی, زهرا; هاشم‌زاده , فرشاد; ملا رحیمی ملکی, فاطمه (فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, 2023)
زمینه و اهداف: معاينات دوره‌ای، يكي از الزامات نظام مراقبت سلامت شغلي و جزء سطح دوم پيشگيري از بيماري‌ها مي‌باشد كه انجام آن توسط سازمان ایمنی و بهداشت شغلی توصيه شده است. هدف از اين مطالعه، تعيين وضعیت شیوع بیماری‌های شغلی در شاغلین بخش صنعت و خدمات شهرستان رباط کریم می‌باشد. مواد و روش‌ها: اين پژوهش يك مطالعه مقطعي- توصیفی مي‌باشد كه جمعيت مورد بررسي 3026 نفر از شاغلین، متقاضی معاينات دوره‌ای مراجعه كننده به طب کار شهید شاطریان رباط کریم تشکیل می‌دادند. در اين پژوهش از چک لیست گردآوری اطلاعات، نرم‌افزار SPSS22 و جهت آنالیز از روش‌های آماری توصیفی شامل شاخص‌های مرکزی، پراکندگی و توزیع فراوانی برای توصیف و مقایسه متغیرهای مورد مطالعه استفاده شد. همچنین ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه رعایت شد. یافته‌ها: بیشترین فراوانی بیماری زمینه‌ای در گروه سنی بالای ۴۱ سال در هر دو جنس از نوع اکتسابی و دیابت و در رتبه بعدی، بیماری‌های قلبی عروقی قرار دارد و بیشترین نوع بیماری زمینه‌ای در زنان، آسم و در رتبه بعدی هایپوتیروئیدی و بیماری‌های قلبی عروقی بود. در بررسی معاینات دوره‌ای 26% افت شنوایی، کمتر از 1% درماتیت تماسی و 3% کمردرد مرتبط با کار داشتند. نتیجه‌گیری: شیوع بالای مشکلات شنوایی؛ غربالگری شنوایی، آموزش و کنترل‌های فنی- مهندسی برای پیشگیری از این بیماری را الزامی می‌کند. این اقدامات در شناسایی زودرس کاهش شنوایی بویزه نوع حسی عصبی نقش موثری دارد. باتوجه به شایع بودن بیماری‌های زمینه‌ای، اجرای برنامه‌های کنترلی و برنامه‌های خود مراقبتی شاغلین از الزامات مي‌باشد.