بررسی وضعیت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) با استفاده از روش SWOT به منظور ارائه استراتژیهای بهبود مستمر: مطالعه موردی در شهرداری قزوین - عباس علی مددی جواد; حاجی قاسمخان علیرضا; حجارتبار محمد; غلام نیا رضا; خانی جزنی رضا; سعیدی رضا (فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, 2017)
زمينه و اهداف: با توجه به شناسايي بيش از صد نوع شغل در شهرداري‌ها، بررسي عوامل زيان‌آوري که هر شغل با آن مواجهه دارد، بايد با روشي سيستماتيک و الگويي صورت پذيرد. در اين مطالعه، روش نقاط ضعف و قوت، فرصت‌ها و تهديدها (SWOT) جهت مديريت سلامت، ايمني و محيط‌زيست (HSE) انتخاب شد و با استفاده از آن وضعيت HSE در 12 واحد سازماني شهرداري قزوين ارزيابي گرديد. مواد و روش‌ها: در روش SWOT از دو جدول ارزيابي عوامل داخلي و خارجي استفاده مي‌شود که جمع کل امتياز هر جدول در محدوده 1 تا 4 است و در امتياز بالاتر از 2/5 وضعيت مثبت ارزيابي مي‌گردد. انجام اين مطالعه با رعايت موازين اخلاقي و اخذ مجوزهاي لازم انجام شد. يافته‌ها: امتياز ارزيابي عوامل داخلي و خارجي اغلب واحدهاي شهرداري قزوين کمتر از 2/5 بدست آمد و ميانگين امتياز عوامل داخلي و خارجي به ترتيب 2/37 و 2/42بود. بيشترين امتياز عوامل داخلي به ميزان 2/95مربوط به سازمان پارکها و فضاي سبز بود و بيشترين امتياز عوامل خارجي در سازمان حمل و نقل و سازمان اتوبوسراني به ميزان 3/1 بود. نتيجه‌گيري: وضعيت HSE نيمي از واحدهاي شهرداري قزوين در ناحيه نامطلوب ماتريس SWOT قرار گرفت، لذا جهت بهبود وضعيت موجود بايد استراتژي‌هاي تدافعي در پيش بگيرند و ساير سازمان‌ها در وضعيت استراتژي تغيير جهت (2 واحد) يا استراتژي تنوع (4 واحد) قرار گرفتند. اين مطالعه نشان داد ماتريس SWOT مي‌تواند بعنوان يک ابزار مديريتي کارآمد در تعيين وضعيت و مديريت HSE و استراتژي هاي بهبود مستمر مورد استفاده قرار گيرد.