تعیین وضعیت کیفیت آب رودخانه زرین گل استان گلستان با توجه به شاخص های کیفی آب - صادقی مهدی; بای ابوطالب; بای ناصر; سفلایی نفیسه; مهدی نژاد محمد هادی; ملاح مرتضی (فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, 2016)
زمينه و هدف: اين مطالعه با هدف ارزيابي کيفيت آب رودخانه زرين گل با استفاده از شاخص‌هاي کيفي آب با توجه به وجود فعاليت‌هاي کشاورزي ، تفريحي و پرورش ماهي در اطراف اين رودخانه، طراحي و اجرا گرديد. مواد و روش‌ها: با توجه به فعاليت‌هاي کشاورزي و دامداري اطراف رودخانه، 9 ايستگاه نمونه برداري مشخص شده و نمونه برداري با تناوب دو هفته يکبار در تابستان و پاييز انجام شد و پارامترهاي مورد نياز جهت محاسبه شاخص‌هاي کيفي آب طبق روش استاندارد اندازه گيري شد. با توجه به پارامترهاي اندازه گيري شده شاخص کيفي آب (NSF WQI) و شاخص کيفيت آب هاي سطحي ايران (IRWQISC) محاسبه شد. پارامترهاي اندازه گيري شده شامل پارامتر کليفرم گرماپاي، اکسيژن مورد نياز بيوشيميايي، نيترات، اکسيژن محلول، هدايت الکتريکي، اکسيژن مورد نياز شيميايي، فسفات، کدورت، سختي کل، pH و کل جامدات بود. به دليل کاربردي بودن اين طرح پژوهشي و ارزيابي وضعيت منابع آب استان گلستان و برنامه ريزي و مديريت منافاتي با مسائل اخلاقي نداشت. يافته‌ها: نتايج حاصل از مطالعه بر اساس هر دو شاخص نشان داد که اين شاخص براي تمام ايستگاه‌ها بين 54 تا 61 بوده و براساس شاخص NSF WQI متوسط (70-50) و بر اساس شاخص IRWQISCدر دو طبقه متوسط(55-45) و نسبتا خوب(70 – 55/1) قرار مي‌گيرد. نتيجه‌گيري: پارامترهاي تاثيرگذار شامل کل جامدات، کدورت، نيترات، درجه حرارت و کلي فرم مدفوعي بوده است. با توجه به شاخص به دست آمده مشخص شد که کيفيت آب رودخانه براي کشاورزي مناسب بوده، ولي براي مصارف شرب بايد تصفيه شود.