ميزان دستيابی به اهداف برنامه ترویج زایمان طبيعی طرح تحول سلامت: مطالعه موردي در يك بيمارستان بزرگ عمومي شهر تهران - زارعی احسان; مجيدي سهيلا; انيسي سميه; باي وحيد (فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, 2016)
زمينه و هدف: يکي از اهداف برنامه تحول سلامت، ترويج زايمان طبيعي و کاهش ميزان سزارين است. اين مطالعه با هدف تعيين ميزان دستيابي يکي از بيمارستان هاي دانشگاهي شهر تهران به اهداف بسته ترويج زايمان طبيعي در طرح تحول سلامت انجام شده است. مواد و روش ها: اين مطالعه مقطعي در سال 1394 انجام شد. داده هاي مورد نياز مطالعه از سيستم اطلاعات بيمارستاني جمع آوري شد و آمار زايمان هاي انجام شده به روش طبيعي و سزارين به تفکيک سالهاي 92 و 93 براي کليه متخصصين زنان و زايمان در بيمارستان مورد مطالعه در نرم افزار اکسل 2013 وارد و با استفاده از روشهاي آمار توصيفي تحليل شد .داده هاي مربوط به رضايت بيماران و رايگان شدن زايمان طبيعي از مستندات بيمارستان و پرونده هاي بيماران استخراج گرديد. يافته ها: از ميان پنج پزشک متخصص شاغل در بيمارستان، چهار پزشک موفق شده اند درصد سزارين به کل زايمان را بين 3 تا 7 درصد نسبت به سال پايه کاهش دهند. اما هيچ يک از پزشکان موفق به دستيابي به هدف کاهش 10 درصدي سزارين در پايان سال93 نسبت به سال پايه نشده اند و در مجموع بيمارستان مورد نظر تنها 2 درصد کاهش در ميزان سزارين ها داشته است. همچنين رضايت بيماران نسبت به سال گذشته 9/1 درصد افزايش يافته بود و صورت حساب هاي زايمان طبيعي همگي رايگان بود. نتيجه گيري: به نظر مي رسد برخي از عوامل نظير آموزشي بودن بيمارستان و ارجاع زايمان هاي پيچيده به اين بيمارستان رفرال ، باعث عدم موفقيت بيمارستان مورد مطالعه در دستيابي به هدف برنامه ترويج زايمان طبيعي و کاهش 10 درصدي ميزان سزارين باشد.