بررسی فرآیند برون‌سپاری واحدهای پاراکلینیک بیمارستان‌های منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1403 - شعبان ثنا; دهنوی حامد; غلامزاده سعید; زایری فرید; زارعی احسان; آزاد امیر مسعود; دانش‌کهن عباس (فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, 2026)
زمینه و اهداف: برون‌سپاری خدمات سلامت راهکاری برای افزایش کارایی و بهبود رضایتمندی گیرندگان خدمت است. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت فرایند برون‌سپاری واحدهای پاراکلینیکی در بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بر اساس الگوی بانک جهانی انجام شد. مواد و روش‌ها: مطالعه‌ای توصیفی- مقطعی با مشارکت ۳۰۱ نفر از کارکنان و ۱۵ پیمانکار واحدهای پاراکلینیکی برون‌سپاری ‌شده در سال ۱۴۰۳ انجام شد. ابزار جمع‌آوری داده‌ها دو پرسشنامه معتبر برگرفته از چک ‌لیست الگوی بانک جهانی بود. تحلیل داده‌ها با آمار توصیفی و نیز آزمون‌های آماری یو من- ویتنی، کروسکال والیس و تحلیل واریانس یک ‌طرفه (ANOVA) در نرم‌افزارSPSS نسخه ۲۶ انجام شد. این پژوهش با پایبندی کامل به اصول اخلاقی انجام شد. یافته‌ها: در گروه کارکنان، عدم توجه کافی به دغدغه‌ها در طراحی قرارداد (43/8 درصد)؛ آگاهی محدود درباره فرایند پایش و ارزیابی عملکرد (۴۲ درصد)؛ برگزاری نامنظم جلسات کاری (43/3 درصد) و تأخیر در پرداخت حقوق و مزایا (34/8 درصد) از جمله مشکلات اصلی بودند. در میان پیمانکاران، به مواردی چون آگاهی ناکافی از معیارهای انتخاب (53/3 درصد) و حمایت محدود کارفرما برای ارتقای توانمندی نیروی انسانی (33/3 درصد) اشاره شد. کارکنان داروخانه‌ نیز به ‌طور معناداری فرایند برون‌سپاری را همسوتر با الگوی بانک جهانی در مقایسه با سایر بخش‌ها ارزیابی کردند. نتیجه‌گیری: توجه به دغدغه‌های ذینفعان و مشارکت دادن آنان در طراحی فرایندهای برون‌سپاری، آموزش مستمر، تقویت نظام پایش و ارزشیابی و طراحی مشوق‌های عادلانه می‌تواند به بهبود کیفیت خدمات و افزایش رضایت‌مندی گیرندگان خدمت کمک کند.