بررسی حذف آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین با استفاده از کامپوزیت کیتوزان/زئولیت از محلولهای آبی با استفاده از روش سطح پاسخ: بررسی سینتیک و ایزوترمهای جذب - علیدادی حسین; دولت آبادی مریم; مهراب پور مرجان; دهقان علی اکبر (فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, 2017)
زمینه و اهداف: آنتی بیوتیکها از جمله آلاینده هایی هستند که دفع و رها سازی آنها در محیط میتواند مشکلات زیست محیطی جدی را به وجود آورد . باقیمانده این ترکیبات به دلیل سمیت و تجزیه پذیری پایینی که دارند، اثرات سویی بر سلامت داشته و حذف آنها از محیط امری ضروری است. مواد و روشها: در این مطالعه تأثیر متغیرهای مختلف شامل غلظت اولیه آنتی بیوتیک، pH محلول، دُز جاذب و زمان واکنش مورد بررسی قرار گرفت. جهت بهینه سازی پارامترها از نرم افزار طراحی آزمایش (DOE) و متدولوژی سطح پاسخ استفاده شد. مطالعات سینتیک و ایزوترمهای جذب و همچنین ویژگیهای ساختاری جاذب با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی، FT-IR و پتانسیل در نقطه ایزو الکتریک تعیین گردید. در انجام این طرح و استفاده از منابع، رعایت موازین اخلاقی انجام شد یافته ها: حداکثر راندمان حذف آنتی بیوتیک در غلظت اولیه pH،5 mg/L برابر با 7، دُز جاذب g/L2 و زمان واکنش 37/5 دقیقه، 97/5% به دست آمد. غلظت اولیه آنتی بیوتیک و دُز جاذب به ترتیب مؤثرترین پارامترها بر کارایی حذف شناخته شدند. جذب سیپروفلوکساسین از ایزوترم لانگمویر ( R2=0.9995) وسینتیک درجه دوم (R2=0.9973)تبعیت میکند نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که فرایند جذب با استفاده از کامپوزیت کیتوزان/زئولیت میتواند به عنوان جاذب مناسب، جایگزین جاذبهای گرانقیمت و پر هزینه گردد.