بررسی ترسیب فلزات سنگين در خاک و برگ درختان اکاليپتوس، سرو سيمين و اقاقيا در حاشیه کارخانه سیمان شهر ایلام - پناه امین; کرمشاهي عبدالعلي; میرزایی جواد; حیدری مهدی (فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, 2017)
زمينه و اهداف: گياهپالايي فلزات سنگين از مكانهاي آلوده ميتواند در خروج فلزات سنگين از خاك بدون صرف هزينه هاي از منطقه مؤثر باشد. هدف از انجام اين مطالعه بررسي ميزان ترسيب کادميوم، روي، سرب و منگنز در برگ و خاک گونههاي اکاليپتوس، سروسيمين و اقاقيا که در حاشيه کارخانهسيمان ايلام کاشت شده اند ميباشد. مواد و روشها: ميزان فلزات را در برگ و همچنين در دو عمق 10-0 و 20-10 سانتي متري خاک در 3 گونه مورد بررسي، توسط دستگاه جذباتم اندازهگيريشد. علاوهبراين ميزان فلزات ترسيبشده در الکتروفيلتر کارخانه نيز اندازه گيريشد. از آناليز واريانس يکطرفه و آزمون دانکن جهت مقايسه ميانگينها استفاده شد. يافته ها: نتايج نشانداد که کادميوم، روي، سرب و منگنز ترسيب شده در الکتروفيلتر بيشتر از ميزان ترسيب اين عناصر در خاک و برگ گونههاي مورد بررسي ميباشد. نتايج ترسيب فلزات در خاک به گونهاي بود که در هر 3گونه با افزايش عمقخاک ميزان ترسيب سرب کاهش مييابد. بيشترين ميزان ترسيب کادميوم و روي هم در خاک و هم در برگ در گونه اقاقيا مشاهدهشد درحاليکه مقادير ترسيب اين دو عنصر هم در خاک و هم در برگ در 2 گونه اکاليپتوس و سروسيمين نزديک به هم بود. بيشترين ترسيب سرب و منگنز در خاک در هر دو عمق و همچنين در برگ، در گونه اکاليپتوس مشاهدهشد. ازطرفيديگر کمترين ميزان ترسيب سرب و منگنز را در هر دو عمق و همچنين در برگ، در گونه سروسيمين را داشت. نتيجه گيري: گونه هاي اکاليپتوس و اقاقيا ترسيب بيشتري از فلزاتسنگين داشتند و گونه هايي مناسب جهت کاشت و توسعه فضاي سبز در حاشيه کارخانه ميباشند.