مقایسة اثر تجویز سولفات منیزیم وریدی با پروپوفول بر کاهش سرفه ناشی از فنتانیل در بیماران کاندید عمل جراحی الکتیو ارتوپدی - صدیقی‌نژاد, عباس; نادری نبی, بهرام; حقیقی, محمد; ایمان‌طلب, ولی; پالیزکار, مریم; فتحی, امیرحسین (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2016)
مقدمه: وقوع سرفة ناشی از فنتانیل (FIC) طی القاء بیهوشی عمومی نامطلوب بوده و بین 65-28% متغیر است. سرفه، فشار داخل جمجمه، چشم و شکم را افزایش می‌دهد. این مطالعة تصادفی شدة دوسویه کور اثر پیش‌درمانی با پروپوفول و سولفات منیزیم را بر بروز و شدت سرفه ناشی از فنتانیل ارزیابی می‌کند. مواد و روش‌ها: 312 بیمار 60-18 ساله با کلاس 1 و 2 ASA[1] که کاندید اعمال جراحی الکتیو ارتوپدی بودند به صورت تصادفی در سه گروه قرار گرفتند (هر گروه 104 نفر). گروه 1، 30 میلی‌گرم / کیلوگرم سولفات منیزیم (به حجم 5 سی‌سی)، گروه 2، 3/0 میلی‌گرم / کیلوگرم پروپوفول (به حجم 5 سی‌سی) و گروه 3، 5 سی سی نرمال سالین یک دقیقه قبل از تجویز 2 میکروگرم / کیلوگرم فنتانیل دریافت کردند. بروز، شدت و زمان وقوع سرفه یک دقیقه پس از تجویز فنتانیل ثبت شد. 05/0 p-value< معنی‌دار تلقی می‌شد. نتایج: بروز سرفة ناشی از فنتانیل در گروه‌های 1، 2 و 3 به ترتیب 5/12%، 6/9% و 7/33% بود (05/0p< برای گروه‌های درمان 1 و 2 در مقابل گروه کنترل 3)؛ ولی تفاوت آماری معنی‌داری در شدت و زمان بروز سرفه بین سه گروه وجود نداشت. بحث: سولفات منیزیم (30 میلی‌گرم / کیلوگرم) و پروپوفول (3/0 میلی‌گرم / کیلوگرم) یک دقیقه قبل از تزریق فنتانیل (2 میکروگرم / کیلوگرم) بروز سرفة ناشی از فنتانیل را به میزان قابل ملاحظه‌ای کاهش داد.