مقايسة افزودن دكسمدتوميدين و میدازولام به ماركائين اينتراتكال بر طول مدت بلوك و درد بيماران معتاد در اعمال جراحي اندام تحتاني - صفری, فرهاد; متقی, کامران; هاشمی, فائزه; نشیبی, مسعود (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2016)
مقدمه: با توجه به اینکه از مدت و کیفیت بلوک نوروآگزیال در افراد معتاد کاسته می‌شود، اضافه نمودن داروهاي همراه با لوكال آنستتيك‌ها در اين بيماران ممکن است كيفيت بي‌دردي را افزايش دهد و انجام اين تكنيك را در بيماران معتاد مقبول‌تر سازد. مواد و روش‌ها: تعداد 56 بیمار معتاد کاندیدای اعمال جراحی اندام تحتانی به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در گروه اول 5 ميكروگرم دكسمدتوميدين و در گروه دوم 2 میلی‌گرم میدازولام به بوپيواكائين اينتراتكال افزوده و در فضاي اينتراتكال تزريق گردید. بلوك حسي با استفاده از پین پریک[1] و بلوك حركتي به وسيلة مقیاس بروماژ اصلاح شده[2] ارزيابي شد. میزان درد پس از عمل با VAS[3] سنجیده شد و میزان سدیشن با نمره‌دهی رمزی[4] و میزان مورفین دریافتی در 12 ساعت اول و در 24 ساعت اول اندازه گیری شد. نتایج: طول مدت بلوک حسی در گروه دكسمدتوميدين برابر با 18.9 ± 175.3 دقیقه و در گروه میدازولام برابر با 16.3 ± 147.5 دقیقه بود که طول مدت بلوک حسی در گروه دكسمدتوميدين به طور معنی داری بالاتر از گروه میدازولام بود (p=0.001). درد پس از عمل در ساعت 6 (p=0.0033)و ساعت 12 (p=0.020) به شکل معنی‌داری متفاوت بود و در ساعت 24(p=0. 18) این تفاوت معنی‌دار نبود. میزان مورفین دریافتی در کل 24 ساعت مجدداً در گروه دكسمدتوميدين به طور معنی‌داری کمتر از گروه میدازولام بود (p=0.029). نتیجه گیری: استفاده از دكسمدتوميدين در بیماران معتاد به مواد مخدر می‌تواند طول مدت اثر بلوک اسپاینال را به طور معنی‌داری بیشتر از میدازولام تقویت کند. در ضمن عوارض ناخواسته اندکی نیز دارد و می‌تواند میزان آرامش و درد پس از عمل را نسبت به میدازولام اینتراتکال بیشتر بهبود بخشد.