بی‌حسی منطقه‌ای در مقابل بی‌حسی عمومی در نفرولیتوتومی از راه پوست: یک مرور روایتی - خوش‌رنگ, حمید (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2026)
چکیده نفرولیتوتومی از راه پوست (PCNL) همچنان استاندارد طلایی درمان سنگ‌های بزرگ کلیوی محسوب می‌شود و می‌تواند تحت بی‌حسی عمومی (GA) یا بی‌حسی منطقه‌ای (RA) انجام شود. این مرور، RA و GA را برای PCNL در ابعاد بالینی متعدد مقایسه می‌کند. ما یک جستجوی ادبیات برای مطالعات انجام دادیم و پیامدهای کلیدی را خلاصه کرده‌ایم. شواهد نشان می‌دهد هر دو تکنیک بیهوشی برای PCNL ایمن و مؤثر هستند. RA مزایای پری‌اپراتیو خاصی ارائه می‌دهد (مثلاً کاهش درد، بهبودی کوتاه‌تر) اما با خطر افت فشار خون و عوارض جانبی مرتبط با بلوک همراه است؛ GA تهویه و ضد درد پایدار را به بهای بهبودی کمی طولانی‌تر فراهم می‌کند. انتخاب باید فردی‌سازی شود: RA ممکن است در بیماران همکار یا افراد دارای ریسک ریوی (به ویژه برای PCNL در وضعیت طاقباز) مورد توجه قرار گیرد، در حالی که GA ممکن است برای موارد پیچیده، طولانی یا زمانی که کنترل سریع راه هوایی نیاز است، ترجیح داده شود. مقدمه نفرولیتوتومی از راه پوست (PCNL) درمان ارجح برای سنگ‌های بزرگ کلیوی، سنگ‌های شاخ گوزنی و موارد نامناسب برای سنگ‌شکنی برون‌اندامی با امواج شوک است (۱، ۲). به طور سنتی، PCNL در وضعیت دمر انجام شده است که دسترسی مستقیم به کالیس‌های خلفی را فراهم می‌کند و ایجاد تراکت را با حداقل تداخل ارگانی تسهیل می‌کند (۱، ۳، ۴). اخیراً رویکرد طاقباز، موقعیت دمر را به چالش کشیده است. وضعیت طاقباز به دلیل مزایای متعددی مانند سهولت یورتروسکوپی رتروگراد همزمان، کاهش نیاز به تغییر وضعیت بیمار و مدیریت بهتر راه هوایی محبوبیت یافته است (۳، ۵، ۶). انتخاب موقعیت اغلب به ویژگی‌های بیمار، تجربه جراح و پروتکل‌های مؤسسه بستگی دارد. از نظر بیهوشی، PCNL عمدتاً تحت بی‌حسی عمومی (GA) انجام می‌شود، به ویژه در وضعیت دمر، زیرا کنترل ایمن راه هوایی و شل‌شدگی عضلانی کافی را ممکن می‌سازد (۱، ۳، ۷). با این حال، بی‌حسی منطقه‌ای (RA) شامل بی‌حسی نخاعی، اپیدورال یا بی‌حسی نخاعی-اپیدورال ترکیبی (CSEA) به عنوان یک جایگزین قابل قبیل مطرح شده است، به ویژه برای PCNL در وضعیت طاقباز (۳، ۵، ۸). RA نیاز به لوله گذاری داخل تراشه را از بین می‌برد، ممکن است ضد درد پس از عمل برتری فراهم کند و اغلب در بیماران با بیماری‌های همراه قلبی-ریوی ترجیح داده می‌شود. چندین مطالعه نیز نشان می‌دهند که RA ممکن است مزایایی مانند همودینامیک پایدارتر داخل‌عمل، کاهش خونریزی و بهبودی زودتر پس از عمل در مقایسه با GA ارائه دهد (۳، ۸-۱۱). این مرور روایتی، ادبیات فعلی را مقایسه کننده RA و GA در PCNL ترکیب می‌کند. این مرور عوامل مرتبط بالینی شامل وضعیت بیمار، ثبات همودینامیک، خونریزی داخل‌عمل، نرخ عاری از سنگ، سهولت اتساع تراکت، رضایت جراح و بیمار، زمان عمل، زمان ترخیص و عوارض عصبی را ارزیابی می‌کند. روش‌ها ما یک مرور روایتی از مطالعات منتشر شده به زبان انگلیسی از سال ۲۰۱۵ تا اوایل ۲۰۲۵ با استفاده از پایگاه‌های داده مانند PubMed، Embase و Google Scholar با جستجوی کلیدواژه‌هایی مانند "PCNL”، “نفرولیتوتومی از راه پوست"، "بی‌حسی منطقه‌ای"، "بی‌حسی نخاعی"، "بی‌حسی اپیدورال"، "بی‌حسی عمومی"، "مقایسه" و کلیدواژه‌های مرتبط انجام دادیم. ما کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی شده کنترل شده (RCTs)، مطالعات کوهورت مشاهده‌ای، فراتحلیل‌ها و مرورهای سیستماتیک را که به طور مستقیم RA (تکنیک‌های نخاعی، اپیدورال یا ترکیبی) را با GA در PCNL مقایسه کرده بودند، وارد کردیم. مطالعات متمرکز بر جمعیت کودکان یا روش‌های یورتروسکوپی حذف شدند. داده‌های مربوط به پیامدهای از پیش تعریف شده از مطالعات واجد شرایط استخراج شد.