مقایسه اثر چهار دوز مختلف روپی‌واکائین ایزوباریک اینتراتکال در جراحی‌های الکتیو زیر ناف - امین نژاد , رضا; شفیعی, حامد; مهرپور, سمیه; قنادی , فاطمه; شاکری, منصوره; دامن پاک , وحید (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2025)
زمینه و هدف: بی حسی نخاعی نخاعی یکی از روش های معمول بیهوشی است. امروزه مزایای استفاده از این روش در جراحی ها اندام تحتانی و یا جراحی های زیر ناف در مقایسه با بیهوشی عمومی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. با توجه به گسترده بودن بازه دارو های قابل استفاده برای انجام این روش، مطالعات گوناگونی صورت گرفته تا هر یک مزایا و معایب یک یا چند عدد از از این دارو ها و یا ترکیب شان را مورد بررسی قرار دهد. هدف از این مطالعه تعیین جنبه های مفید و غیر مفید استفاده از 4 دوز مختلف روپی واکائین ایزوباریک در جراحی های اندام تحتانی و زیر ناف وارزیابی نتایج آن است. مواد وروش ها: در این مطالعه تصادفی دو سوکور، بی حسی نخاعی با استفاده از روپیواکائین در چهار گروه 35 نفره انجام شد. بیماران به صورت رندوم در یکی از 4 گروه قرار گرفتند؛ گروه 1 ( دوز تزریقی 20 میلی گرم یا 4 سی سی)، گروه 2 ( دور تزریقی 22.5 میلی گرم یا 4.5 سی سی )، گروه 3 ( دوز تزریقی 25 میلی گرم یا 5 سی سی )، گروه 4 ( دوز تزریقی 27.5 میلی گرم یا 5.5 سی سی )؛ اطلاعات دموگرافیکی بیماران و همچنین شاخصه های همودینامیکی و تغیراتشان در طول عمل و رضایت بیمار و همچنین رضایت جراح از میزان شل بودن بیمار در پرسشنامه ثبت شده و توسط نرم افزار SPSS 26 مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته ها: بین میانگین زمان شروع بی حسی در گروه 1، 1.7±3.8 دقیقه و گروه 2، 0.7±5.2 دقیقه، گروه 3، 0.5±2.5 دقیقه و گروه 4، 0.7±1.8 دقیقه می باشند؛ در گروه ها تفاوت معنی دار یافت شد ( P value: 0.00). طول اثر دارو در گروه 1 با مدت زمان 0.3±2.01 ساعت، گروه 2 با 0.1±2.2 ساعت، گروه 3 با 0.2±2.5 ساعت و گروه 4 با 0.18±3.1 ساعت بدست آمد (P value: 0:00). در رابطه با عوارض جانبی تنها در گروه 4، 9 نفر (25.7%) دچار افت فشار خون > 20% شدند(P value: 0:00). نتیجه گیری: استفاده از داروی روپی واکائین در جهت محقق سازی رضایتمندی مناسب بیمار و جراح و همچنین سریع تر شدن ریکاوری بیمار و بالاتر رفتن سرعت از بین رفتن اثرات دارو می تواند به طور جدی در نظر گرفته شود. این دارو در عین اینکه عوارض جانبی بسیار محدودی دارد و می توان با انتخاب درست دوز از وقوع کوچکترین عارضه هم جلوگیری همجنین در دوز های بالاترش شاخصه های onset-time و طول اثر، با دوز های معمول داروی مارکائین برای اسپاینال قابل مقایسه می گردد.