بررسی اثر پیشگیری گاباپنتین در خارش ناشی از فنتانیل اینتراتکال در بیماران تحت جراحی ارتوپدی - shokohi, shahram; Sane, Shahryar; Faraji Haji Baba, Samane (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2023)
مقدمه: بي حسي اسپينال يکي از روش هاي بيهوشي رژيونال است که اساس اين تکنيک وارد کردن يک سوزن در شرايط استريل به فضاي اينتراتکال و تزریق بي حس کننده موضعي تنها يا همراه با ساير افزودني ها براي ايجاد بي دردي و نيز بي حرکتي است. به منظور طولاني کردن و بهبود بلوک حسي و حرکتي ، داروهاي ديگري مثل مخدر ها به داروي بي حس کننده موضعي افزوده مي شود يکي از عوارض تجويز اينتراتکال مخدرها خارش است که آنرا شايعترين عارضه اين روش تجويز مخدرها ذکر مي کنند. در مقالات پژوهشی،يکي از داروهايي که در درمان خارش توصیه شده ،گاباپنتين است. هدف از انجام این مطالعه تعيين اثر پيشگيري گاباپنتين خوراکي در خارش ناشي از فنتانيل اينتراتکال در بيماران تحت جراحي ارتوپدي می باشد. روش کار: در یک کار آزمایی بالینی دو سو کور تصادفی، 80 بيمار 50-20 ساله کانديد جراحي ارتوپدي در اندامهاي و داراي وضعيت کلاس I وII انجمن متخصصین آمريکا(ASA) وارد طرح شده و به دو گروه دريافت کننده گاباپنتين 600 ميلي گرم(گروه G) و گروه دريافت کننده دارونما(گروهP) به صورت مساوي تقسيم شدند. بيماران گروه گاباپنتين دو ساعت قبل از آغاز بيهوشي 600 ميلي گرم گاباپنتين خوراکي و گروه دارونما، قرص غيردارويي دريافت کردند. بی حسي اسپاينال با استفاده از 12 ميلي گرم بوپيواکائين 5/0 درصد هیپربار و 30 ميکروگرم فنتانيل انجام شد. يک ساعت پس از تزريق اينتراتکال بر اساس فرم آماده شده قبلي وجود يا عدم وجود خارش، محل خارش، شدت خارش به صورت خفيف، متوسط و شديد و يا عدم وجود آن از بيمار سؤال و ثبت شد. بدلیل عدم وجودموارد خارش شدید، در هیچ کدام از بیماران دو گروه، آمپول نالوکسان برای درمان خارش تجویز نگردید. بيماران در فواصل 6، 12 و 24 ساعت مجدداً ويزيت شدند. در هر بار ويزيت وجود يا عدم وجود خارش، محل آن و شدت آن از بيماران سؤال و ثبت شد. برای نحوه اندازه گیری خارش برای تبدیل مقیاس کیفی خارش به کمی از مقیاس آنالوگ بصری استفاده شد. نتایج: طبق نتایج بدست آمده از مطالعه از نظر میانگین سنی، وزنی و جنسی اختلاف آماري معنی داری در بين دو گروه وجود نداشت. بین دو گروه از نظر شدت و فراوانی میانگین خارش نیزاختلاف آماری معناداری وجود نداشت. نتیجه گیری: بر اساس مطالعه انجام شده میتوان نتیجه گرفت گاباپنتین با دوز خوراکی 600میلی گرم تاثیری در پیشگیری از خارش ناشی از فنتانیل اینتراتکال و یا کاهش شدت ایجاد خارش و یا تاخیر در بروز آن ندارد.