بررسي اثر داروي دکسمدتومیدین بر پارامترهاي هموديناميك و میزان خونریزی حین عمل در بیماران تحت عمل جراحی الکتیو شکستگی شفت فمور - میرخشتی, دکتر علیرضا; معماری, دکترالهام; شفیعی, دکتر حامد; داهی, دکتر مستانه (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2016)
مقدمه: کنترل پارامترهای همودینامیک و ایجاد ثبات همودینامیک همراه کاهش میزان خونریزی حین جراحی‌های ماژور ارتوپدی از ارکان مدیریت بیهوشی پیرامون عمل برای این بیماران است که می‌تواند علاوه بر کاهش عوارض قلبی عروقی پیرامون جراحی، احتمال تزریق خون و عوارض مرتبط با آن مانند همولیز، عفونت، واکنش‌های غیر همولیتیک و عوارض ریوی را کاهش دهد. ما در این مطالعه فرض کردیم که داروي دكسمدتوميدين که يك آگونيست انتخابي رسپتور ɑ2 است ممکن است میزان خونریزی و تغییرات همودینامیک حین عمل مانند فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و ضربان قلب را تحت تأثیر قرار دهد. هدف: هدف ما از اين مطالعه تعيين اثر داروي دكسمدتوميدين بر پارامترهاي هموديناميك و میزان خونریزی در بيماران تحت عمل جراحي شكستگي شفت فمور است. مواد و روش‌ها: در يك مطالعة كارآزمايي باليني تعداد 50 بیمار، کاندید عمل جراحی الکتیو شکستگی شفت فمور، بین 18 تا ۵۵ سال و با ASA کلاس 1 و 2 به صورت کاملاً تصادفی و بر اساس جدول اعداد تصادفی وارد این مطالعه شدند. پروتكل بيهوشي عمومي و كنترل درد بعد از عمل در تمامي بيماران يكسان بود. در گروه دكسمدتوميدين به ميزان 5/0 میکروگرم / کیلوگرم / ساعت از داروي دكسمدتوميدين در طول عمل و در گروه شاهد سديم كلريد 9/0% به روش مشابه انفوزيون شد. نتایج: روند تغييرات فشار خون سيستوليك و دياستوليك از لحاظ آماري به طور معناداري بين دو گروه تفاوت داشت (001/0 P<). اما روند تغييرات ميزان ضربان قلب از لحاظ آماري بين دو گروه معنادار نبود (055/0 P=). ميزان خونريزي بين عمل در گروه دكسمدتوميدين به طور معناداري كمتر از گروه ديگر بود. نتیجه‌گیری: انفوزيون داروي دكسمدتوميدين سبب كنترل بهتر فشار خون سيستوليك و دياستوليك شده و نیز مي‌تواند باعث كاهش خونريزي حين عمل جراحي شكستگي شفت فمور گردد.