مطالعه اثرات احتمالی ناشی از بیهوشی کوتاه مدت و بلند مدت کتامین بر تغییرات هیستوپاتولوژیک قشر مخ - jalilpour aghdam, mahsajalilpour; ملکی جمشید, علی (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2023)
مقدمه: کتامین یکی از رایج ترین داروهای تضعیف کننده سیستم عصبی مرکزی و هوشیاری است و شناخت عوارض آن ضروری است. هدف: هدف از این مطالعه بررسی اثرات بی حسی کوتاه مدت و بلندمدت کتامین بر تغییرات هیستوپاتولوژیک قشر مغز در نوزادان موش صحرایی است. روش اجرای تحقیق: این مطالعه بر روی 15 موش صحرایی ماده (3 گروه 5 تایی شامل گروه کنترل، گروه بیهوش طولانی مدت با کتامین و گروه بیهوش کوتاه مدت و مکرر(با کتامین) انجام شد. سپس تغییرات هیستوپاتولوژیک قشر مغز با روش IHC ایمنوهیستوشیمی ثبت شد. برای مقایسه داده ها از نرم افزار spss استفاده شد. یافته‌ها: یافته‌های مطالعه ی ما نشان داد که در نمونه‌های گروه کنترل هیچ گونه تغییری در بافت مغز و لایه‌های مختلف مشاهده نشد و نظم و انسجام بافت مغز کاملاً واضح و طبیعی گزارش شد.تغییر معنی داری در گروه دوز کوتاه مدت و بلند مدت کتامین وجود ندارد در مقایسه با گروه کنترل، و تنها تعداد سلول های میکروگلیا کمتر از گروه کنترل بود. بحث و نتیجه گیری: کتامین هم در کوتاه مدت و هم در درازمدت باعث کاهش تعداد سلول های میکروگلیا می شود. و بررسی علت آن نیز مستلزم انجام مطالعات بیوشیمیایی است. و بررسی رادیکال های آزاد و سایر عوامل موثرکه در آپوپتوز سلول ها نقش دارد. هر چند در مطالعه‌ ما حافظه‌ و یادگیری‌ مورد بررسی قرار نگرفت‌ اما یافته‌ های‌ مطالعه‌ ما تغییرات فاحشی‌ در بافت‌ را نشان نداد. هر چند بررسی‌ دقیقتر تغییرات تغییرات بیوشیمیایی‌ و رفتاری‌ موشها نیاز به‌ بررسی‌ دقیقتر در مطالعات بعدی‌ دارد تا به‌ تمام جوانب‌ تاثیر کتامین‌ بر مغز پرداخت‌.