بررسی اثر آرام بخشی لیدوکائین وریدی در بیماران تحت اندوسکوپی با پروپوفول-کتامین - MOFTAKHAR, FATEMEH; AKHONDZADEH, REZA; MAHMOUDI, KAMRAN; KESHAVARZI, HOSSEIN (مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, 2023)
مقدمه: اندوسکوپی دستگاه گوارش یک روش تشخیصی و درمانی مناسب برای بیماری های دستگاه گوارش بوده و انتخاب یک روش آرام بخشی مناسب برای انجام این پروسیجر حائز اهمیت می باشد. آرام بخشی با پروپوفول-کتامین یکی از روش های رایج مورد استفاده است. این مطالعه جهت بررسی لیدوکائین وریدی در اندوسکوپی تحت آرام بخشی طراحی گردید. مواد و روش ها: مطالعه ی طراحی شده از نوع کارآزمایی بالینی دو سوی کور می باشد که پس از تصویب طرح پیشنهادی و اخذ تاییدیه ی کمیته اخلاق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ، بر روی ۱۳۸ بیمار کاندید اندوسکوپی سرپایی انجام شد . بیماران به دو گروه تقسیم شدند، در گروه اول ۰٫۵ میلی گرم بر کیلوگرم پروپوفول و ۰٫۵ میلی گرم بر کیلوگرم کتامین و در گروه دوم ۰٫۵ میلی گرم بر کیلوگرم پروپوفول، ۰٫۵ میلی گرم بر کیلوگرم کتامین و ۱٫۵ میلی گرم بر کیلوگرم لیدوکائین تزریق شد. میزان آرام بخشی، تغییرات همودینامیک و تهوع و استفراغ در بیماران ثبت و مقایسه گردید. نتایج: دو گروه از نظر سن و جنسیت و وزن همگن بودند. بین مدت زمان اندوسکوپی در دو گروه تفاوت معناداری وجود نداشت. میان مدت زمان ریکاوری بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد. میزان پروپوفول اضافی در گروه دریافت کننده ی لیدوکائین به طور معنی داری کمتر بود. بین تعداد ضربان قلب و فشار خون متوسط شریانی در دو گروه ارتباط معنی داری مشاهده نشد. میزان آرام بخشی بین دو گروه تفاوتی نداشت و میزان تهوع و استفراغ در گروه دریافت کننده ی لیدوکائین به طور معنی داری کمتر بود. نتیجه گیری: افزودن لیدوکائین وریدی به ترکیب پروپوفول -کتامین باعث بهبود پیامد های بالینی و کاهش عوارض جانبی می شود. واژگان کلیدی: آرامبخشی ، اندوسکوپی، پروپوفول، کتامین، لیدوکایین وریدی